paidi
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Έρευνα αποκάλυψε ότι ο έντονος χρόνος μπροστά από οθόνες μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση μανιακών συμπτωμάτων, που αποτελούν ενδείξεις διαταραχών του διπολικού φάσματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς, παιδιά που αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο στα social media, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν δύο χρόνια αργότερα σημάδια όπως εκρήξεις υπερβολικής ενέργειας, επίμονες ανήσυχες σκέψεις, διογκωμένη αυτοπεποίθηση, ακατάπαυστη ομιλία και προβλήματα στον ύπνο.

Η έρευνα εντόπισε ότι η ηλικία των 10-11 ετών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τότε φαίνεται να ξεκινά η αρνητική επίδραση της υπερβολικής έκθεσης στα ψηφιακά μέσα. Τα παιδιά της μελέτης περνούσαν καθημερινά κατά μέσο όρο 4,6 ώρες μπροστά σε οθόνες, με τον χρόνο αυτό να αυξάνεται όσο μεγάλωναν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει τον χρόνο οθόνης με άγχος και κατάθλιψη, η συγκεκριμένη εργασία εστίασε για πρώτη φορά στη σχέση του τρόπου απασχόλησης μπροστά στις οθόνες με την ανάπτυξη μανιακών χαρακτηριστικών.

Τα βασικά συμπεράσματα των επιστημόνων περιλαμβάνουν:

Η χρήση των social media συνδέθηκε πιο ισχυρά με την εμφάνιση μανιακών συμπτωμάτων, ακολουθούμενη από την ανταλλαγή μηνυμάτων, την παρακολούθηση βίντεο και τα βιντεοπαιχνίδια.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν έδειξε σημαντική επίδραση, ενώ η επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων είχε τη μικρότερη συσχέτιση.

Αν και τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν δεν ήταν τόσο σοβαρά ώστε να διαγνωστούν κλινικά, θεωρούνται πρώιμες ενδείξεις μελλοντικών δυσκολιών στη ρύθμιση της διάθεσης.

Η προβληματική χρήση των social media εξηγεί το 47,7% της συσχέτισης. Η διαταραχή του ύπνου φάνηκε επίσης να παίζει ρόλο, αν και σε μικρότερο βαθμό (9,0%).

Η προεφηβεία χαρακτηρίζεται ως μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, κατά την οποία μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ψυχιατρικές διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή.

Τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια χρησιμοποιούν μηχανισμούς άμεσης ανταμοιβής (όπως likes και επιτεύγματα), ενισχύοντας τη συνεχή χρήση και καθιστώντας δυσκολότερη την αποδέσμευση των παιδιών από αυτά.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη επίβλεψη και καθοδήγηση των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ηλικία των πρώτων ετών της εφηβείας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratos
Πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης: Όλες οι αλλαγές στην έκδοση και τον έλεγχο γνησιότητας
Στρατολογική κατάσταση: Οι νέοι κανόνες για έκδοση, χρήση και επιβεβαίωση εγγράφων
Πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης: Όλες οι αλλαγές στην έκδοση και τον έλεγχο γνησιότητας
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χειρούργησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χειρούργησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων
Ο καθηγητής Ευάγγελος Λιάτσικος έκανε επέμβαση στην Αθήνα μέσω Κίνας και έγραψε ιστορία στην τηλεχειρουργική
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χειρούργησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων