patatakia
Έξυπνα tips για να απολαμβάνετε τα σνακ σας χωρίς τύψεις

Τα πατατάκια είναι σνακ που απολαμβάνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν σε πολλές εκδόσεις. Ο τρόπος που ‘κόβει’ θερμίδες είναι ο ίδιος.

Πατατάκια (ή αν προτιμάτε τσιπς) τρώμε όλοι, από την παιδική ηλικία και για όσο κυκλοφορούμε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Ενδεχομένως να μειώνουμε τις φορές όσο μεγαλώνουμε, καθώς ‘μπαίνει’ στη μέση ο παράγοντας χοληστερόλη -μεταξύ άλλων προβλημάτων που απειλούν την υγεία μας.

Τότε χρειάζεται να βάλουμε ένα όριο ή/και να κάνουμε έξυπνες επιλογές.

Για παράδειγμα, να προτιμούμε πιο υγιεινές εκδόσεις που είναι πια διαθέσιμες. Ή να τα φτιάχνουμε εμείς.

Δεν χρειάζεται να κόψουμε ‘μαχαίρι’ το σνακ που χρονολογείται από το 1817 και προσφέρει στην αγορά αλμυρών σνακ έσοδα 49.07 δισεκατομμυρίων το χρόνο.

Όπως διαπίστωσε λοιπόν, νέα μελέτη όταν τρώμε τσιπς μπορούμε να μειώσουμε κατά 77% τις θερμίδες που παίρνουμε, με έναν πολύ απλό τρόπο.

Υπάρχουν κι άλλα με 216 θερμίδες.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της δουλειάς που έκανε το Penn State Sensory Evaluation Center και δημοσιεύτηκε στο Science Direct, για να γλιτώσουμε τη σημαντικά μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων αρκεί να μην έχουμε πρόχειρο κάποιο dip.

Ο συνδυασμός αποδίδει 77% μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη και ταχύτερο συνολικό ρυθμό κατανάλωσης, σε σύγκριση με τα πατατάκια άνευ dip.

Η μελέτη έδειξε ωστόσο, πως χωρίς το συνοδευτικό δεν μειώνεται και η ποσότητα που τρώμε. «Καταναλώνεται η ίδια με τις φορές που υπάρχει dip» εξήγησε ο John Hayes, συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής επιστήμης τροφίμων και διευθυντής του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης του Penn State.

«Η προσθήκη dip στα τσιπς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη χωρίς να το καταλάβουν οι άνθρωποι» που δεν τρώνε λιγότερο από το κύριο προϊόν όταν προσθέτουν κάτι σε αυτό.

«Οι συμμετέχοντες μας κατανάλωναν την ίδια ποσότητα τσιπς ανεξάρτητα από το αν υπήρχε dip, κάτι που οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη όταν το dip ήταν διαθέσιμο».

Η ερευνητική ομάδα επιστράτευσε 46 ενήλικες συμμετέχοντες, οι οποίοι επισκέφτηκαν δυο φορές το Κέντρο για να φάνε από 70 γραμμάρια πατατάκια (περίπου 2,5 μερίδες), με 1/3 του φλιτζανιού dip και χωρίς αυτό.

Οι άνθρωποι αυτοί έφαγαν όσο ήθελαν, ενώ μαγνητοσκοπούνταν και σχολίαζαν μπουκιές και «ενεργό» χρόνο φαγητού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν τις μετρήσεις της «διατροφικής μικροδομής», συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού κατανάλωσης και του μεγέθους των δαγκωμάτων.

Κατά μέσο όρο ανά συνεδρία, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 345 θερμίδες πατατάκια και dip. Αυτοί που δεν είχαν dip κατανάλωσαν 195 θερμίδες.

Η περίσσεια προκύπτει από το μέγεθος της μπουκιάς και όχι τον ταχύτερο ρυθμό κατανάλωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δουλε
Σάλο έχει προκαλέσει για 18χρονο μαθητή που ο προϊστάμενος του τον έβαλε να εργάζεται από το πρωί έως το βράδυ τα Χριστούγεννα
Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο μαθητής κλήθηκε να εργαστεί από τις 11:30 το πρωί έως τις 7:30 το βράδυ, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για επίσημη αργία....
Σάλο έχει προκαλέσει για 18χρονο μαθητή που ο προϊστάμενος του τον έβαλε να εργάζεται από το πρωί έως το βράδυ τα Χριστούγεννα
ΕΚΑΒ
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία: Νεκρός 20χρονος σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων
Το δυστύχημα καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, όταν, για λόγους που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές, δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα...
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία: Νεκρός 20χρονος σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων
ΔΙΠΛΩΜΑ
Νέες ρυθμίσεις για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία - Επίσημη έκδοση της 27ης τροποποίησης
Η τροποποίηση φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Νικολάου Παπαϊωάννου, και εντάσσεται στο πλαίσιο της...
Νέες ρυθμίσεις για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων στην ειδική αγωγή και τη σχολική ψυχολογία - Επίσημη έκδοση της 27ης τροποποίησης
Υπουργείο Παιδείας
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στην Κρήτη
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης