αβγό
Πώς να καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο: 4 εύκολες μέθοδοι

 

Τα αυγά είναι από τα πιο βασικά και πολυχρησιμοποιημένα τρόφιμα στην κουζίνα μας. Ωστόσο, λόγω της ευαίσθητης φύσης τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά από τα μπαγιάτικα – και κυρίως, αν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Ευτυχώς, υπάρχουν απλές και πρακτικές μέθοδοι για να ελέγξετε την φρεσκότητα των αυγών στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεστε εξοπλισμό ή ειδικές γνώσεις.

Πώς να καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο: 4 εύκολες μέθοδοι

1. Το τεστ με το νερό

Η πιο κλασική και αξιόπιστη μέθοδος:

  • Γεμίστε ένα ποτήρι ή μπολ με νερό.

  • Βάλτε μέσα το αυγό.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα:

  • Το αυγό βυθίζεται και μένει στο πλάι → Φρέσκο

  • Το αυγό στέκεται όρθιο στον πάτο → Χρησιμοποιήστε το σύντομα

  • Το αυγό επιπλέει → Μπαγιάτικο – πετάξτε το!

Γιατί λειτουργεί; Με τον καιρό, ο αέρας εισχωρεί στο εσωτερικό του αυγού και αυξάνει την άνωση. Όσο πιο πολύ αέρα έχει, τόσο πιο ελαφρύ και… ύποπτο!

2. Το τεστ της μυρωδιάς

Μόλις σπάσετε το αυγό, μυρίστε το προσεκτικά.

  • Φρέσκο αυγό: Δεν έχει σχεδόν καθόλου μυρωδιά.

  • Χαλασμένο αυγό: Έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά – όξινη ή θειούχα.

Προσοχή: Αν έχετε αμφιβολία για τη μυρωδιά, μην το χρησιμοποιήσετε!

3. Έλεγχος του κρόκου και του ασπραδιού

Σπάστε το αυγό σε ένα πιάτο και δείτε την υφή του:

  • Ο κρόκος είναι στρογγυλός και στέκεται στο κέντρο, το ασπράδι σφιχτό: Φρέσκο αυγό.

  • Ο κρόκος απλώνεται και το ασπράδι είναι πολύ ρευστό: Το αυγό είναι παλιό.

4. Ημερομηνία λήξης στη συσκευασία

Τα αυγά έχουν ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση (best before). Μπορούν να καταναλωθούν λίγες ημέρες μετά, μόνο αν είναι σωστά διατηρημένα στο ψυγείο και περάσουν τα παραπάνω τεστ.

 Συμβουλές συντήρησης για μεγαλύτερη φρεσκάδα

  • Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, κατά προτίμηση στο αρχικό τους κουτί.

  • Μην τα πλένετε πριν την αποθήκευση – το φυσικό φιλμ τους τα προστατεύει από μικρόβια.

  • Χρησιμοποιήστε τα παλιότερα αυγά για βραστά και τα πιο φρέσκα για αυγά μελάτα ή ωμά (π.χ. μαγιονέζα, τιραμισού).

Η φρεσκάδα των αυγών δεν είναι μυστήριο – με μερικά απλά κόλπα, μπορείτε εύκολα να διασφαλίσετε ότι αυτό που τρώτε είναι νόστιμο και ασφαλές. Μην πετάτε τα αυγά χωρίς λόγο, αλλά και μην ρισκάρετε με ύποπτα δείγματα.

Φροντίστε να ελέγχετε πάντα πριν τα χρησιμοποιήσετε – η ασφάλεια στη διατροφή ξεκινάει από την προσοχή στις λεπτομέρειες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλα
"Όσο περνάνε οι μέρες βυθίζομαι στην κατάθλιψη": Η εξομολόγηση μίας αναπληρώτριας αποκαλύπτει το βάρος της καθημερινότητας
Η φωνή απόγνωσης μιας ολόκληρης κατηγορίας εκπαιδευτικών - Ένα μήνυμα που αποτυπώνει την πραγματικότητα
"Όσο περνάνε οι μέρες βυθίζομαι στην κατάθλιψη": Η εξομολόγηση μίας αναπληρώτριας αποκαλύπτει το βάρος της καθημερινότητας
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Η συγκλονιστική ιστορία του μαθητή που έγραψε 19.340 μόρια
Πώς η επιμονή και η οργάνωση χάρισαν -στον 2ο χρόνο προσπάθειας- την μεγάλη επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες: Η συγκλονιστική ιστορία του μαθητή που έγραψε 19.340 μόρια
βιβλία
Γλωσσική συνύπαρξη πίσω από τα ονόματα - Ελληνικά επώνυμα με αλβανική καταγωγή
Μία γλωσσική συνύπαρξη αιώνων αποκαλύπτεται μέσα από καθημερινά ελληνικά επώνυμα που κρύβουν αλβανική καταγωγή
Γλωσσική συνύπαρξη πίσω από τα ονόματα - Ελληνικά επώνυμα με αλβανική καταγωγή