Thumbnail
Βήμα – βήμα για τραγανή απόλαυση

Τα σπιτικά κρουασάν, τραγανά και βουτυράτα, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αρτοποιήματα για όλους.

Η διαδικασία παρασκευής τους απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ανεκτίμητο. Ακολουθήστε τη συνταγή του Adam Bush και φτιάξτε τα κρουασάν σας από την αρχή, ακολουθώντας κάθε βήμα προσεκτικά για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Υλικά:

  • 325 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 14 γρ. μαγιά ξερή (2 φακελάκια)
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό θαλασσινό
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Διαδικασία:

Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεστάνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.

Βήμα 2: Ζύμωμα και ξεκούραση

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζουμε το βούτυρο: το τοποθετούμε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι χαρτί και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα 20x15 εκ. και το βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 3: Σχηματισμός και ξεκούραση της ζύμης

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 50x30 εκ. και το τοποθετούμε με τη μακριά πλευρά οριζόντια μπροστά μας. Βάζουμε το βούτυρο στο κέντρο της ζύμης και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να καλύψει το μισό βούτυρο. Κλείνουμε τη ζύμη στη μέση, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βήμα 4: Διπλώματα και ξεκούραση

Ανοίγουμε ξανά τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 50x30 εκ. και διπλώνουμε την ζύμη ως εξής: πρώτα το 1/3 προς το κέντρο και μετά το άλλο 1/3 επίσης προς το κέντρο. Στη συνέχεια, διπλώνουμε ξανά τη ζύμη στη μέση. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο ακόμα φορές. Μετά, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Βήμα 5: Σχηματισμός κρουασάν

Την επόμενη μέρα, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 50x30 εκ. πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τις άκρες για να διορθώσουμε το σχήμα και την κόβουμε σε δύο μακριά ορθογώνια. Στη συνέχεια, κόβουμε σε τρίγωνα. Ρολάρουμε κάθε τρίγωνο ζύμης σε κρουασάν και πιέζουμε τη μύτη να κολλήσει στη ζύμη για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.

Βήμα 6: Ψήσιμο και απόλαυση

Τοποθετούμε τα κρουασάν σε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με αέρα και ψήνουμε τα κρουασάν για 18-22 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν και να φουσκώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα προτού τα σερβίρουμε.

Μυστικά για Επιτυχία:

  • Δώστε χρόνο: Τα κρουασάν χρειάζονται τον χρόνο τους για να επιτύχουν τη σωστή υφή και γεύση. Μην παραλείψετε κανένα στάδιο.
  • Το βούτυρο: Το δίπλωμα της ζύμης πάνω στο βούτυρο δημιουργεί τις υπέροχες στρώσεις φύλλου που κάνουν τα κρουασάν τόσο τραγανά και νόστιμα.
  • Φούσκωμα πριν το ψήσιμο: Αφήστε τα κρουασάν να φουσκώσουν για 2 ώρες πριν τα ψήσετε, για να αποκτήσουν την ιδανική υφή και σχήμα.

Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή βήμα-βήμα για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα, τραγανά και βουτυράτα κρουασάν, ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-deuteris-eukairias-2.jpg
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 16 έως 25 Ιουνίου 2025 για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Πρόσκληση απόσπασης μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για το σχολικό έτος 2025-2026
αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών