anthimos
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 11 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης

Σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, αφήνοντας πίσω του μια μακρά και διακεκριμένη πορεία στην Εκκλησία και την κοινωνία. Ο κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας γεννήθηκε το 1934 στη Σαλμωνή Πύργου Ηλείας και υπηρέτησε την Ορθόδοξη Εκκλησία με αφοσίωση και σεβασμό για περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Η πορεία του στην εκκλησιαστική ζωή ξεκίνησε με τη φοίτησή του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1957, και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, την οποία ολοκλήρωσε το 1963. Το 1964, χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Θήρας, Γαβριήλ, και έναν χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1965, πρεσβύτερος.

Η εκκλησιαστική του πορεία συνεχίστηκε με την αποδοχή του ρόλου του συντάκτη στο εβδομαδιαίο φυλλάδιο "Φωνή Κυρίου" από το 1965 έως το 1972, ένα έργο που ενίσχυσε τη φωνή της Εκκλησίας και την επαφή της με τους πιστούς.

Σημαντικό ορόσημο στη ζωή του ήταν η χειροτονία του ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το 1974, από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ, με την παρουσία και άλλων ιεραρχών. Αυτή η εξέλιξη τον έφερε σε ένα νέο επίπεδο εκκλησιαστικής διακονίας, με την εκκλησιαστική του πορεία να καταγράφει στιγμές προσφοράς και αφοσίωσης στους πιστούς της Αλεξανδρούπολης.

Αργότερα, το 2004, εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας έναν από τους πιο σημαντικούς ιεραρχικούς θώκους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πορεία του στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε από τον αδιάκοπο ζήλο για το έργο της Εκκλησίας και την αναβάθμιση της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης.

Στις 7 Αυγούστου 2023, ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους. Η παραίτησή του σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στη ζωή του, η οποία επηρεάστηκε από την αγάπη και τον σεβασμό των πιστών που υπηρέτησε.

Η κηδεία του Μητροπολίτη Άνθιμου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την κοινωνία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωνσταντίνος Λεωνίδου
ΑΠΚΥ: Νέος Αντιπρύτανης ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λεωνίδου
Ο διακεκριμένος Καθηγητής αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση του ΑΠΚΥ, φέρνοντας πολυετή εμπειρία, διεθνές κύρος και σημαντικό ερευνητικό έργο
ΑΠΚΥ: Νέος Αντιπρύτανης ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λεωνίδου
Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2025
ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες της Νομικής κατέκτησαν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας
Σπουδαία διεθνής διάκριση - Οι φοιτήτριες του ΕΚΠΑ θριάμβευσαν στη Βοστώνη ανάμεσα σε 155 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες της Νομικής κατέκτησαν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό εικονικής διαιτησίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία στο 36ο Greek Economic Summit
"Βολές" Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την "Ιθάκη": «Ποιος θα εμπιστευθεί τον καπετάνιο που πέταξε το πλοίο στα βράχια;»
«Έφυγε πρώτος από το πλοίο και κατηγόρησε το πλήρωμα» - Σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού για τα σχέδια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα
"Βολές" Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την "Ιθάκη": «Ποιος θα εμπιστευθεί τον καπετάνιο που πέταξε το πλοίο στα βράχια;»