plevrotous
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι τεχνικές που διατηρούν τα πολύτιμα συστατικά και τη γεύση τους

Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, για να επωφεληθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα μανιτάρια πρέπει να τα μαγειρεύουμε σωστά.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, αναφέρει ότι το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο στον φούρνο (γκριλ) όχι μόνο δεν καταστρέφουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών αλλά μάλιστα τις ενισχύουν. Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τηγάνισμα και το βράσιμο είναι δύο μέθοδοι μαγειρέματος που οδηγούν σε σημαντική απώλεια θρεπτικής αξίας.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι το ψήσιμο των μανιταριών με προσθήκη μικρής ποσότητας λαδιού –έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κατά προτίμηση– βελτιώνει ακόμη περισσότερο το θρεπτικό προφίλ των μανιταριών προσθέτοντας λίγες μόνο θερμίδες.

«Όταν τα μανιτάρια μαγειρεύτηκαν στον φούρνο μικροκυμάτων ή στον απλό φούρνο η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και η αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά» αναφέρει η ερευνήτρια Ιρένε Ρονθέρο-Ράμος, συμπληρώνοντας πως «το τηγάνισμα και το βράσιμο οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, πιθανότατα λόγω της διαρροής διαλυτών ουσιών στο νερό ή το λάδι, διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος».

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις πλέον δημοφιλείς ποικιλίες μανιταριών: Λευκά μανιτάρια (Agaricus bisporus), Σιτάκε (Lentinula edodes) και Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus και Pleurotus eryngii).

Η διατροφική αξία των μανιταριών

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ επίσης έχουν ελάχιστες θερμίδες (15 ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών) και σχεδόν μηδενικά λιπαρά (0,2 γρ. ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών). Παρέχουν μικρή ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, καθώς και ψευδάργυρο και σελήνιο.

Τα μανιτάρια, ιδιαίτερα τα λευκά, έχουν αξιόλογη αντικαρκινική δράση, ενώ τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας στον χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη, το κρυολόγημα ή μια έξαρση του έρπη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

AUA@12th Marathon Lake Run_slider.jpg
Σημαντικές διακρίσεις για την ομάδα δρομέων “AUA Running Team” του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον 12ο Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα.
Σημαντικές διακρίσεις για την ομάδα δρομέων “AUA Running Team” του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον 12ο Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα.
Σημαντικές διακρίσεις για την ομάδα δρομέων “AUA Running Team” του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον 12ο Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα.
AUA_GIS_Congress report_slider.png
6ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον
Ολοκληρώθηκε με ισχυρό αποτύπωμα επιστήμης, καινοτομίας και εξωστρέφειας το 6ο GIS Congress του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ένα πολυδιάστατο...
6ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
ΟΙΕΛΕ: «Οι Πανελλαδικές πρέπει να διασφαλίζουν ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά»
Η Ομοσπονδία εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για τις εκπαιδευτικές ανισότητες και το μέλλον του θεσμούς
ΟΙΕΛΕ: «Οι Πανελλαδικές πρέπει να διασφαλίζουν ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά»
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεά 5.000 σετ κολύμβησης σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεά 5.000 σετ κολύμβησης σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού
Σοφία Ζαχαράκη, Απόστολος Χρήστου και Άννα Ντουντουνάκη ενώνουν δυνάμεις για τη διεύρυνση του μαθήματος κολύμβησης στα Δημοτικά
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεά 5.000 σετ κολύμβησης σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού