panselinos
Η Πανσέληνος του Μαρτίου 2025, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού», θα κάνει την εμφάνισή της στον ελληνικό ουρανό την Παρασκευή 14 Μαρτίου

Οι πρώτες μέρες του Μαρτίου φέρνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στους λάτρεις των ουράνιων φαινομένων, καθώς πλησιάζει η μεγαλοπρεπής εμφάνιση της τρίτης πανσελήνου του έτους. Η Πανσέληνος του Μαρτίου 2025, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού», θα κάνει την εμφάνισή της στον ελληνικό ουρανό την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 08:55 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Το «Φεγγάρι του Σκουληκιού» είναι μια ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πανσέληνο του Μαρτίου, και η προέλευσή της συνδέεται με τη φύση και τις αλλαγές της εποχής. Σύμφωνα με τους αυτόχθονες της Βορείου Αμερικής, το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι τον Μάρτιο εμφανίζονται τα σκουλήκια, τα οποία βγαίνουν από το έδαφος καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και ο καιρός ζεσταίνει. Η εμφάνιση των σκουληκιών είναι συνήθως ένα σημάδι ότι η άνοιξη πλησιάζει, με τα πουλιά, όπως οι κοκκινολαίμηδες, να τα καταναλώνουν και να σηματοδοτούν την αλλαγή της εποχής.

Αν και για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι το όνομα «Φεγγάρι του Σκουληκιού» αναφέρεται στους γαιοσκώληκες, έρευνες από τον 18ο αιώνα ανέδειξαν μια άλλη εξήγηση. Στη δεκαετία του 1760, ο καπετάνιος Jonathan Carver, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε φυλές των ιθαγενών Αμερικανών, ανέφερε ότι η ονομασία αναφερόταν στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες βγαίνουν από τον ξεπαγωμένο φλοιό των δέντρων. Αυτό το φαινόμενο συνέβαινε καθώς η φύση ξυπνούσε από το χειμώνα και το τοπίο ανανεωνόταν.

Η ονομασία «Φεγγάρι του Σκουληκιού» δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιήθηκε για την πανσέληνο του Μαρτίου. Άλλες φυλές των ιθαγενών Αμερικανών είχαν δώσει διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο, όπως το «Φεγγάρι της Ζάχαρης» (φυλή Ojibwe), που αναφερόταν στην εποχή κατά την οποία αρχίζει η ροή του χυμού των ζαχαροφάγων. Επίσης, το «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (φυλή Pueblo) περιέγραφε τις ημέρες με ισχυρούς ανέμους, ενώ το «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (φυλές Dakota, Lakota, Assiniboine) αναφερόταν στις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο λειωμένο χιόνι.

Αυτές οι παραδοσιακές ονομασίες μας προσφέρουν μια όμορφη υπενθύμιση της σύνδεσης μεταξύ της φύσης και των πολιτισμών που ζούσαν σε αρμονία με αυτήν, προσδιορίζοντας την κυκλικότητα της ζωής μέσα από τις αλλαγές του ουρανού και της γης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υδροστροβιλος
Κακοκαιρία «Adel»: Υδροστρόβιλος εντυπωσιάζει στο Μαθράκι της Κέρκυρας
Το φαινόμενο καταγράφηκε από κατοίκους χωρίς να προκαλέσει ζημιές, ενώ η κακοκαιρία συνεχίζει να επηρεάζει το Ιόνιο και τη Βόρεια Ελλάδα
Κακοκαιρία «Adel»: Υδροστρόβιλος εντυπωσιάζει στο Μαθράκι της Κέρκυρας
φλογα
ΚΕΔΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας: Συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ‘’MILANO CORTINA 2026’’
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 26 Νοεμβρίου 2025 και θα ταξιδέψει επί 9 ημέρε
ΚΕΔΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας: Συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ‘’MILANO CORTINA 2026’’
aithoysa2.jpg
Υποστελέχωση απειλεί τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων στα Άνω Λιόσια
Αναστολή του ολοήμερου προγράμματος λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και προβλήματα πρόσληψης
Υποστελέχωση απειλεί τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων στα Άνω Λιόσια
γάτα
Τρόμος στον Εύοσμο: Ζευγάρι εκτρέφει γάτες για να τις τρώει - «Το κάναμε επιστήμη»
Η αστυνομία επενέβη και τα ζώα απελευθερώθηκαν, ενώ το ζευγάρι υπερασπίστηκε τις επιλογές του σε τηλεοπτική εκπομπή
Τρόμος στον Εύοσμο: Ζευγάρι εκτρέφει γάτες για να τις τρώει - «Το κάναμε επιστήμη»