santorini
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
"Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει"

Η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για πιθανή ηφαιστειακή διέγερση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο (EMSC). Οι καταγραφές δείχνουν αρμονικές δονήσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την κίνηση μαγματικών ρευστών στην περιοχή της Ανύδρου, έναν γνωστό σεισμογόνο χώρο.

Τι σημαίνουν οι αρμονικές δονήσεις;

Οι αρμονικές δονήσεις είναι ένα είδος σεισμικών κυμάτων που συχνά σχετίζονται με την κίνηση μάγματος στο υπέδαφος. Σε ηφαιστειακές περιοχές όπως η Σαντορίνη, τέτοιου είδους σήματα μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη αυξημένης δραστηριότητας του ηφαιστείου.

Η επίσημη ανακοίνωση του EMSC

Σύμφωνα με ανάρτηση του EMSC, έχει καταγραφεί "αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο", γεγονός που μπορεί να συνδέεται με ηφαιστειακή διέγερση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κατάσταση βρίσκεται υπό παρακολούθηση και δεν υπάρχουν ακόμη σαφή συμπεράσματα.

"Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει", αναφέρει η ανακοίνωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η δραστηριότητα να οφείλεται σε φυσιολογικές διεργασίες του ηφαιστείου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες;

Οι αρχές και τα αρμόδια σεισμολογικά ινστιτούτα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης. Οι επιστήμονες τονίζουν πως η Σαντορίνη είναι μια από τις πιο καλά μελετημένες ηφαιστειακές περιοχές στον κόσμο και οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη θα καταγραφεί έγκαιρα.

Στο παρελθόν, ανάλογες σεισμικές αλλαγές δεν έχουν οδηγήσει απαραίτητα σε ηφαιστειακή έκρηξη, όμως αποτελούν υπενθύμιση ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης παραμένει ενεργό.

Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

sinolakis

Συνολάκης: Μάλλον ανεβαίνει το ηφαιστειακό μάγμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για συσχέτιση των μικρότερης έντασης και αραιών σεισμικών δονήσεων με ηφαιστειακή δραστηριότητα έκρουσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

"Δεν νομίζω ότι έγινε κατανοητό ότι χθες το βράδυ είχαμε μερικούς διαφορετικού τύπου σεισμούς που μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει το ηφαιστειακό μάγμα", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου.

"Αυτή τη στιγμή οι σεισμοί σταμάτησαν περίπου μέσα σε 1,5 ώρα αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι σεισμοί δεν ήταν σαν τους σεισμούς που βλέπαμε και ήταν καθαρά ηφαιστειακοί", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναλυθούν τα δεδομένα για να καταλήξουν οι ειδκοί σε σχετικά συμπεράσματα.

Περιγράφοντας την κατάσταση που είδαμε χθες και, σύμφωνα με τον ίδιο στηρίζει το συμπέρασμά του, ο κ. Συνολάκης είπε ότι σημειώθηκε ένα σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο  κάτι που υποδεικνύει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από την αρχή έχει υποστηρίξει ότι οι σεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή συμβαίνουν επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια δημιουργώντας τη θραύση των ρηγμάτων.

Τα δύο σενάρια:

-Να δημιουργήσουν οι μαγματικοί σεισμοί ένα μικρό κώνο (ακραίο).

-Να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο σεισμό.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρατσιστική επίθεση σε τραμ
«Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα» – Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε τουρίστρια στο τραμ
Επίθεση σε τραμ: Νεαρή καταγγέλλει ότι δέχθηκε χτυπήματα και εξευτελισμό
«Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα» – Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε τουρίστρια στο τραμ
Γιώργος Φλωρίδης
Φλωρίδης σε Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει μια κωμωδία με τον Κωνσταντίνου που ανεβαίνει σε παγκάκι - Του μοιάζετε»

Σε υψηλούς τόνους και υπό διαρκείς διακοπές διεξήχθη η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου...

Φλωρίδης σε Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει μια κωμωδία με τον Κωνσταντίνου που ανεβαίνει σε παγκάκι - Του μοιάζετε»
social_media.jpg
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες
Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν εκατοντάδες παραπλανητικές διαφημίσεις και ζητούν αυστηρές κυρώσεις κατά των ψηφιακών κολοσσών
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες