kafes_autokinito
Οι σύγχρονοι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι να θερμαίνονται ομοιόμορφα υπό φορτίο, δηλαδή πατώντας το πεντάλ του γκαζιού ενώ το όχημα είναι εν κινήσει

Το να αφήνουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας να ζεσταθεί μέχρι να ξεκινήσουμε είναι λάθος, καθώς αυτό μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Στο ρελαντί, η αύξηση της θερμοκρασίας καθυστερεί προκαλώντας δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα, η κυλινδροκεφαλή δεν λιπαίνεται επαρκώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά της, ενώ το σύστημα ψεκασμού, το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων στον καταλύτη, αλλά και ο καταλύτης καθαυτός υπολειτουργούν.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες εάν έχουμε τη συνήθεια να αφήνουμε συχνά τον κινητήρα μας στο ρελαντί να ζεσταίνεται πριν φύγουμε για τον προορισμό μας.

Πέραν αυτού, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου και η εκπομπή ρύπων, μικροσωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα, όσο κι αν εμείς θεωρούμε το αντίθετο. Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, ένας κινητήρας που λειτουργεί στο ρελαντί εκπέμπει περίπου 150 γραμμάρια CO2 ανά λεπτό της ώρας.

Τέλος, σε κάποιες χώρες επιβάλλεται πρόστιμο στον οδηγό που η Αστυνομία διαπιστώσει ότι έχει αφήσει το μοτέρ του αυτοκινήτου του να λειτουργεί στο ρελαντί. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το ποσό που καλείται να πληρώσει κάποιος στον οποίο βεβαιωθεί αυτή η παράβαση είναι 80 ευρώ για επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλιουπολη
Κραυγή αγωνίας από γονείς για την τραγωδία στην Ηλιούπολη: Ζητούνται έκτακτες προσλήψεις ψυχολόγων σε κάθε σχολείο
Ομοσπονδία Γονέων Θεσσαλίας: «Η κραυγή των δύο μαθητριών μας αφορά όλους – Μέτρα τώρα από το Υπουργείο»
Κραυγή αγωνίας από γονείς για την τραγωδία στην Ηλιούπολη: Ζητούνται έκτακτες προσλήψεις ψυχολόγων σε κάθε σχολείο
τάξη
Καταγγελία-φωτιά εκπαιδευτικών: «Αυθαιρεσία και εκβιασμοί διευθυντών για την ακύρωση των απεργιών»
Σύλλογος Π.Ε. «Αριστοτέλης»: Καταγγέλλει παράνομες οδηγίες και «λάστιχο» ωράρια σε ημέρες κινητοποιήσεων
Καταγγελία-φωτιά εκπαιδευτικών: «Αυθαιρεσία και εκβιασμοί διευθυντών για την ακύρωση των απεργιών»