kafes_autokinito
Οι σύγχρονοι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι να θερμαίνονται ομοιόμορφα υπό φορτίο, δηλαδή πατώντας το πεντάλ του γκαζιού ενώ το όχημα είναι εν κινήσει

Το να αφήνουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας να ζεσταθεί μέχρι να ξεκινήσουμε είναι λάθος, καθώς αυτό μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα.

Στο ρελαντί, η αύξηση της θερμοκρασίας καθυστερεί προκαλώντας δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα, η κυλινδροκεφαλή δεν λιπαίνεται επαρκώς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά της, ενώ το σύστημα ψεκασμού, το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων στον καταλύτη, αλλά και ο καταλύτης καθαυτός υπολειτουργούν.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες εάν έχουμε τη συνήθεια να αφήνουμε συχνά τον κινητήρα μας στο ρελαντί να ζεσταίνεται πριν φύγουμε για τον προορισμό μας.

Πέραν αυτού, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου και η εκπομπή ρύπων, μικροσωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα, όσο κι αν εμείς θεωρούμε το αντίθετο. Σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, ένας κινητήρας που λειτουργεί στο ρελαντί εκπέμπει περίπου 150 γραμμάρια CO2 ανά λεπτό της ώρας.

Τέλος, σε κάποιες χώρες επιβάλλεται πρόστιμο στον οδηγό που η Αστυνομία διαπιστώσει ότι έχει αφήσει το μοτέρ του αυτοκινήτου του να λειτουργεί στο ρελαντί. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το ποσό που καλείται να πληρώσει κάποιος στον οποίο βεβαιωθεί αυτή η παράβαση είναι 80 ευρώ για επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Συνεδριάζει σήμερα υπό τον Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής