Thumbnail
Ξεκίνησε έρευνα στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις μέσω WhatsApp

Έρευνα για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων Ελλήνων χρηστών του WhatsApp από το κακόβουλο λογισμικό Graphite, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Paragon Solutions, ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από ανακοινώσεις της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ η ελληνική Αρχή επιβεβαίωσε την έναρξη της έρευνας στις 6 Φεβρουαρίου.

Η WhatsApp είχε προηγουμένως εντοπίσει απόπειρες παραβίασης σε περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, σε ένα κύμα επιθέσεων στα τέλη του 2023. Οι επιβεβαιωμένοι στόχοι εντοπίζονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε ύστερα από καταγγελίες του διευθυντή της ιταλικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Fanpage, Francesco Cancellato, και του Luca Casarini, επικεφαλής της ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans. Και οι δύο είχαν λάβει προειδοποίηση από τη Meta ότι λογισμικό ισραηλινής κατασκευής είχε διεισδύσει στις συσκευές τους.

Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων επιβεβαίωσε ότι διερευνά την υπόθεση σε συνέχεια σχετικής γνωστοποίησης από τη WhatsApp, καθώς μεταξύ των στοχοποιημένων χρηστών περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Αρχή είχε ενημερωθεί εδώ και δύο εβδομάδες και βρίσκεται σε επικοινωνία με το ευρωπαϊκό τμήμα της WhatsApp στην Ιρλανδία.

Παράλληλα, το ερευνητικό ινστιτούτο Citizen Lab αναμένεται να δημοσιεύσει έκθεση με τα ευρήματά του, η οποία θα περιλαμβάνει ανάλυση των προφίλ των στοχοποιημένων χρηστών, αλλά και των πιθανών υπευθύνων για τις επιθέσεις με το λογισμικό Graphite.
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναπηρικό καρότσι
Ελλείψεις και καθυστερήσεις «πνίγουν» την Ειδική Αγωγή - Οι γονείς απαιτούν στελέχωση και στήριξη
Tεράστια υποστελέχωση, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνώσεις, απουσία κρίσιμων ειδικοτήτων και ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη
Ελλείψεις και καθυστερήσεις «πνίγουν» την Ειδική Αγωγή - Οι γονείς απαιτούν στελέχωση και στήριξη
ζοτα
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα σε τροχαίο δυστύχημα
Ο Πορτογάλος επιθετικός των reds σκοτώθηκε όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε με τον αδελφό του Αντρέ, έναν 26χρονο επαγγελματία ποδοσφαιριστή, βγήκε...
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Σκοτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα σε τροχαίο δυστύχημα