καυσ
Στην περίπτωση της Αθήνας, οι εκτιμήσεις αναφέρουν σχεδόν 90.000 επιπλέον θανάτους από τη ζέστη μέχρι το 2100

Η κλιματική αλλαγή, με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με την Αθήνα και άλλες μεσογειακές πόλεις να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της απειλής.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine, ακόμα και τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της κλιματικής αλλαγής προβλέπουν δραματική αύξηση των θανάτων από ζέστη.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα θερμοκρασίας και θνησιμότητας από 854 αστικά κέντρα 30 ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιεί ότι οι θάνατοι από τις υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατακόρυφα έως το τέλος του αιώνα, ακόμα και αν ληφθούν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Στην περίπτωση της Αθήνας, οι εκτιμήσεις αναφέρουν σχεδόν 90.000 επιπλέον θανάτους από τη ζέστη μέχρι το 2100.

Η μελέτη εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται από 1,5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Παρά τις στρατηγικές που μπορεί να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος, όπως η αύξηση των πράσινων χώρων και η εγκατάσταση κλιματιστικών, οι θάνατοι από ζέστη αναμένονται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους θανάτους από το κρύο, οι οποίοι είναι δέκα φορές περισσότεροι σήμερα.

Στην χειρότερη περίπτωση, οι καύσωνες θα προκαλούν 50% περισσότερους θανάτους σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, και το συνολικό απολογιστικό κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 2,4 εκατομμύρια επιπλέον θύματα στην Ευρώπη. Αυτή η εκτίμηση αναδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για άμεση δράση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και αν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών, όπως η μείωση του κινδύνου θανάτου από τη ζέστη, η θνησιμότητα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σε όλα τα σενάρια εκπομπών. Παρόλο που οι χώρες της Σκανδιναβίας και η Βρετανία θα δουν κάποιες ωφέλειες με λιγότερους θανάτους, οι χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, θα βιώσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Στη λίστα των πόλεων που θα πλήγουν σοβαρά από τη ζέστη, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Νάπολη, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Αθήνα κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις.

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι, αν και η ανάλυση βασίστηκε σε προσομοιώσεις, η αβεβαιότητα παραμένει. Ωστόσο, τα ευρήματα φαίνεται να διαψεύδουν τα επιχειρήματα όσων ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μόνο ωφέλιμες επιπτώσεις λόγω μείωσης των θανάτων από το κρύο.

Η ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία απέναντι στην αυξανόμενη ζέστη είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι πόλεις πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγικές για την προστασία των πολιτών από τις ακραίες θερμοκρασίες και να προσαρμόσουν τις υποδομές τους ώστε να μπορούν να αντέξουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την κλιματική αλλαγή. Η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από τις δράσεις που θα αναλάβουμε σήμερα για να περιορίσουμε τους κινδύνους αυτούς και να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το μέλλον των πόλεων της Ευρώπης, και ιδιαίτερα των μεσογειακών περιοχών, δεν δείχνει αισιόδοξο, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εστια
Πολυτεχνείο Κρήτης: Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη 6 εστιακών φοιτητών που αδυνατούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους
ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης: Να μην πραγματοποιηθεί πειθαρχική δίωξη στους εστιακούς φοιτητές - Κανένας φοιτητής έξω από την εστία
Πολυτεχνείο Κρήτης: Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη 6 εστιακών φοιτητών που αδυνατούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους
μανταρινια
Σήμα κινδύνου για ελληνικά μανταρία με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Οι ρουμανικές αρχές εντοπίζουν πολλαπλάσια του ορίου συγκέντρωση cyprodinil – Σε παρακολούθηση το περιστατικό από το RASFF
Σήμα κινδύνου για ελληνικά μανταρία με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων
aithousa_taksi
Σχολεία εν μέσω καταιγίδων: Οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου καταγγέλλουν έλλειψη υποδομών και υποστήριξης
Τονίζουν ότι η τηλεκπαίδευση εξακολουθεί να στηρίζεται σε ιδιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό κόστος των εκπαιδευτικών, ενώ η κατάσταση στα σχολεία...
Σχολεία εν μέσω καταιγίδων: Οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου καταγγέλλουν έλλειψη υποδομών και υποστήριξης