efood motoporeia dianomeis
George Vitsaras / SOOC
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Efood Αττικής, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας κόντρα στις ενέργειες της εταιρίας.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 π.μ. στο ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας, ενώ θα υπάρξει προσυγκέντρωση στις 9:30 στον σταθμό Πευκάκια.

Την Παρασκευή είναι η συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Νέας Ιωνίας με εκπροσώπους της Efood για το θέμα των βαρδιών των μισθωτών εργαζομένων. Το Σωματείο καταγγέλλει πως «ο πραγματικός σκοπός της εταιρίας πίσω από αυτή την μονομερή απόφαση είναι να ξεφορτωθεί την εργασία με δικαιώματα και να επιβάλλει το καθεστώς ασυδοσίας των εργολάβων».

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια η μισθωτή εργασία με δικαιώματα και η ύπαρξη του σωματείου συγκρατούσε τους μισθούς ανεβασμένους για όλους τους διανομείς ανεξαρτήτως από το καθεστώς εργασίας. Παράλληλα, καθυστέρησε την είσοδο των εργολάβων/στολαρχών στην Efood και φρέναρε το σχεδιασμό για περαιτέρω Woltοποίηση», αναφέρουν οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Efood Αττικής:

Μετά τις χριστουγεννιάτικες κινητοποιήσεις μας (27-28/12) συνεχίζουμε το ίδιο αποφασιστικά με 24ωρη απεργία στις 10/1. Την συγκεκριμένη μέρα είναι η συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Νέας Ιωνίας με εκπροσώπους της Efood για το θέμα των βαρδιών των μισθωτών συναδέλφων μας. Ξέρουμε πώς ο πραγματικός σκοπός της εταιρίας πίσω από αυτή την μονομερή απόφαση είναι να ξεφορτωθεί την εργασία με δικαιώματα και να επιβάλλει το καθεστώς ασυδοσίας των εργολάβων.

Η συγκεκριμένη μάχη είναι μάχη όλων ανεξαιρέτως των διανομέων αφού το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης θα μας επηρεάσει όλους/ες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η μισθωτή εργασία με δικαιώματα και η ύπαρξη του σωματείου συγκρατούσε τους μισθούς ανεβασμένους για όλους τους διανομείς ανεξαρτήτως από το καθεστώς εργασίας. Παράλληλα, καθυστέρησε την είσοδο των εργολάβων/στολαρχών στην Efood και φρέναρε το σχεδιασμό για περαιτέρω Woltοποίηση.

Ο σχεδιασμός της εταιρίας για την νέα χρονιά δεν θα περάσει χωρίς αντίσταση. Η κατάργηση των συνεργασιών με τις εργολαβικές εταιρίες θα γίνει μόνο με τον δικό μας αγώνα μας και θα ολοκληρωθεί με τις απευθείας προσλήψεις των συναδέλφων μας από την ίδια την Efood. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η νίκη μας το Σεπτέμβρη του ’21 όταν η εργολαβική, Manpower πήρε πόδι και προσλήφθηκαν 2000 διανομείς με αορίστου χρόνου απευθείας από την Efood.

Διεξάγουμε τον ίδιο αγώνα και στο σήμερα, έχουμε ευθύνη και καθήκον προς τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας για μια αξιοπρεπή στάση ζωής. Όλοι μαζί οι διανομείς μια γροθιά θα δώσουμε τη μάχη για σταθερό περιβάλλον εργασίας με δικαιώματα και συλλογική σύμβαση εργασίας. Δε θα αφήσουμε την Efood και τις νέες συνεργασίες της με στολάρχες/εργολάβους να κερδίζουν εις βάρος μας.

Καλούμε άπαντες να αναλογιστούν την κρισιμότητα του γεγονότος, να παρατάξουμε τις δυνάμεις μας στις 10/1 στο ΣΕΠΕ Ν.Ιωνίας και με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε εταιρία και θεσμούς.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι:

  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας
  • Να σταματήσει το εργολαβικό μοντέλο εργασίας και οι συνάδελφοι που δουλεύουν στους εργολάβους να προσληφθούν απευθείας από την Efood
  • Να πληρώνονται οι freelancers ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή ανά ώρα -  πλήρη κάλυψή εργατικού ατυχήματος
  • Να διασφαλιστούν μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους και να δοθεί ο προσωπικός εξοπλισμός δωρεάν σε freelancers και μισθωτούς όπως προβλέπει η νομοθεσία
  • Να δοθούν επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, πολυετίας και ακουστικού (για αυτούς/ες που δουλεύουν στα τηλεφωνικά κέντρα).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μακάριος Λαζαρίδης
ΠΑΣΟΚ κατά Λαζαρίδη: «Θα μείνει στη κυβέρνηση και την Δευτέρα κ. Μητσοτάκη;»
Το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για τις απειλές του υφυπουργού Μακάριου Λαζαρίδη κατά δημοσιογράφου
ΠΑΣΟΚ κατά Λαζαρίδη: «Θα μείνει στη κυβέρνηση και την Δευτέρα κ. Μητσοτάκη;»
Σαϊτα στην Κόρινθο
Από γιορτή σε εφιάλτη: Δύο τραυματίες από αυτοσχέδια «σαΐτα» - 19χρονος ακρωτηριάστηκε

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βέλο Κορινθίας, όταν δύο νεαροί

Από γιορτή σε εφιάλτη: Δύο τραυματίες από αυτοσχέδια «σαΐτα» - 19χρονος ακρωτηριάστηκε
κτήριο ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 2026: 1.700 μόνιμες θέσεις χωρίς πτυχίο - Η προκήρυξη που «ανάβει φωτιές»
Μια προκήρυξη που αναμένεται να... απασχολήσει χιλιάδες υποψηφίους φέρνει το ΑΣΕΠ το 2026, προσφέροντας 1.700 μόνιμες θέσεις σε όλη τη χώρα για την...
ΑΣΕΠ 2026: 1.700 μόνιμες θέσεις χωρίς πτυχίο - Η προκήρυξη που «ανάβει φωτιές»