χιονι
Πώς απομακρύνουμε τον πάγο από τα τζάμια του αυτοκινήτου μας

Το ξύσιμο του πάγου από τα τζάμια του αυτοκινήτου είναι μια απαραίτητη εργασία που πρέπει να κάνει ο οδηγός, μετά από μία ημέρα που έχει χιονίσει. 

Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ξύστρα πάγου και να την έχετε έτοιμη την κατάλληλη στιγμή. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεταλλική ξύστρα ή κάποια άλλο μεταλλικό αντικείμενο, γιατί αυτό μπορεί εύκολα να γρατζουνίσει το παρμπρίζ ή να βγάλει το χρώμα σε περίπτωση που ο οδηγός το χρησιμοποιήσει για να απομακρύνει τον πάγο από άλλα μέρη του αυτοκινήτου. Η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση είναι μια πλαστική ξύστρα πάγου, η οποία έχει πριονωτή άκρη για την αφαίρεση των στρωμάτων πάγου και λεία άκρη για την απόξεσή του.

Μια βούρτσα χιονιού είναι ιδανική επιλογή, για να απομακρύνουμε τον πάγο και το χιόνι. Η πινακίδα κυκλοφορίας πρέπει επίσης να είναι ευανάγνωστη και χωρίς πάγο ή χιόνι. Εάν δεν έχετε ξύστρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί θήκη CD ή πιστωτική κάρτα γιατί μπορεί να γρατζουνιστούν τα παράθυρα.

Μην επιχειρήσετε να ξεπαγώσετε τα παράθυρα του οχήματος με ζεστό νερό. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας προκαλεί συχνά ρωγμές καταπόνησης στο παρμπρίζ. Το χλιαρό ή κρύο νερό δεν είναι επίσης καλή ιδέα, καθώς θα ξεπαγώσει για λίγο τον πάγο, αλλά θα παγώσει ξανά αμέσως όταν η θερμοκρασία στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλή. Το στρώμα του πάγου που θα δημιουργηθεί θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να απομακρυνθεί.

Μείγματα αλκοόλης και άλλων χημικών ουσιών που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο ως σπρέι, μπορεί να δώσουν λύσεις στην απομάκρυνση του πάγου. Μόλις ψεκαστεί ο πάγος στο τζάμι, αυτός λιώνει άμεσα και χωρίς κόπο.

Οι υαλοκαθαριστήρες τις περισσότερες φορές έχουν κολλήσει στο παρμπρίζ. Δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να τους ανασηκώσουμε βίαια, γιατί αυτό θα τους χαλάσει και θα θέλουν άμεσα αλλαγή. Υπάρχουν στην αγορά ξύστρες πάγου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον καθαρισμό των υαλοκαθαριστήρων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λιώσει ο πάγος και μετά να τους θέσουμε σε λειτουργία. Ένα αντιψυκτικό παρμπρίζ είναι ακόμη πιο σημαντικό. Ο πάγος λιώνει γρήγορα, όταν οι υαλοκαθαριστήρες έρχονται σε επαφή με το υγρό.

Φυσικά αν υπάρχει αρκετός χρόνος στη διάθεσή μας, μπορούμε να βάλουμε σε λειτουργία τον κινητήρα, κατόπιν το καλοριφέρ με το ζεστό αέρα και να περιμένουμε σταδιακά να λιώσει ο πάγος στο παρμπρίζ μόλις ζεσταθούν η καμπίνα και τα τζάμια.

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της ημικουκούλας, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο παρμπρίζ και ασφαλίζεται στις πόρτες. Αυτό αποτρέπει μια σειρά από προβλήματα. Δεν χρησιμοποιούμε εφημερίδες για να καλύψουμε το παρμπρίζ, γιατί παγώνουν και είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Νέα προκήρυξη για εξειδικευμένους επιστήμονες – Στον «αέρα» η τρίτη φάση του γραπτού διαγωνισμού
Περίπου 108 μόνιμες θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού προετοιμάζονται, ενώ προηγείται η μεγάλη προκήρυξη για χιλιάδες διορισμούς
ΑΣΕΠ: Νέα προκήρυξη για εξειδικευμένους επιστήμονες – Στον «αέρα» η τρίτη φάση του γραπτού διαγωνισμού
πιστοριους
Γερμανία: Μετά την απόσυρση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών, στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα
Νέες ισορροπίες στο ΝΑΤΟ και κάλεσμα του Βερολίνου για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης – Τι δηλώνει ο Μπόρις Πιστόριους
Γερμανία: Μετά την απόσυρση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών, στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα
Ο νέος Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027 της ΔΥΠΑ φέρνει αλλαγές στην αξιοποίηση του voucher από 300.000 δικαιούχους
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Πάνω από 340.000 αιτήσεις – Εκπνέει αύριο η προθεσμία
Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με 300.000 επιταγές – Τελευταία ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Πάνω από 340.000 αιτήσεις – Εκπνέει αύριο η προθεσμία