arxaia_ellada
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ποιος είπε την φράση;

Η φράση «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» σημαίνει ότι κυριολεκτικά «μην μακαρίζεις/αποκαλείς κανέναν ευτυχισμένο προτού δεις το τέλος του».

Χρησιμοποιείται όταν κάποιος προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να μακαρίσουμε να παινέψουμε ή να βγάλουμε συμπεράσματα πριν την οριστική έκβαση μιας υπόθεσης.

Η φράση αυτή ήταν το σχόλιο του Σόλωνα προς τον Κροίσο, όταν ο τελευταίος του έδειξε με υπερηφάνεια τους θησαυρούς του.

Ο Κροίσος (596 π.Χ. – 546 π.Χ.), γιος του Αλυάττη, ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας της δυναστείας των Μερμνάδων. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του η λυδική επιρροή έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της αφού διοικούσε όλη την περιοχή δυτικά του ποταμού Άλυ.

Ήταν ξακουστός σε όλο τον αρχαίο κόσμο για τα αμύθητα πλούτη του και το παλάτι του στις Σάρδεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της εποχής.

Από τους φόρους που του έδιναν οι ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας και από τα χρυσωρυχεία του Πακτωλού ποταμού, γινόταν όλο και πιο πλούσιος και πιο περήφανος για τα πλούτη του. Πίστευε μάλιστα ότι δεν υπήρχε πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από αυτόν στον κόσμο.

Γι’ αυτό παραξενεύτηκε και θύμωσε πολύ όταν κάποτε πήγε στο παλάτι του ο Σόλων και όταν ο Κροίσος περηφανεύτηκε ότι είναι ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου, ο σοφός Έλληνας του αποκρίθηκε: «μηδένα πρό του τέλους μακάριζε». Και στ’ αλήθεια πλήθος συμφορές βρήκαν τον Κροίσο. Ο γιος του ο Άτυς σκοτώθηκε στο κυνήγι και ο ίδιος νικήθηκε από τον βασιλιά των Περσών Κύρο και αιχμαλωτίστηκε. Τη στιγμή μάλιστα που ανεβασμένος στη φωτιά ο Κροίσος ετοιμαζόταν να πεθάνει, θυμήθηκε τα λόγια του Σόλωνα και φώναξε μετανιωμένος τρεις φορές «Σόλων! Σόλων! Σόλων!». Ο Κύρος, που τον άκουσε, ζήτησε να μάθει τι σήμαινε η επίκληση αυτή, και ακούγοντας την ιστορία, χάρισε στον Κροίσο τη ζωή και τον κράτησε κοντά του ως σύμβουλο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολείο
Γυμνάσια: Τέλος μαθημάτων σήμερα – Ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις
Ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά για τους μαθητές των Γυμνασίων – Έως τις 15 Ιουνίου συνεχίζονται μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Γυμνάσια: Τέλος μαθημάτων σήμερα – Ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις
Τεμπη
Τέμπη: Επανεκκινεί η δίκη – Νέες παρεμβάσεις συγγενών στον Άρειο Πάγο
Συγγενείς θυμάτων ζητούν διερεύνηση πιθανών ευθυνών του Κώστα Αχ. Καραμανλή – Στο επίκεντρο και τα αναπάντητα ερωτήματα για την πυρκαγιά μετά τη...
Τέμπη: Επανεκκινεί η δίκη – Νέες παρεμβάσεις συγγενών στον Άρειο Πάγο