Χειμερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις 2025

Με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι καταναλωτές έχουν πλέον δύο βασικές περιόδους εκπτώσεων: τις θερινές και τις χειμερινές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και διαρκούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Φέτος, η έναρξη τους είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ενώ η εκπτωτική περίοδος θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων

Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 12 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Οδηγίες προς καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένα βασικά δικαιώματα για ασφαλείς και ενημερωμένες αγορές:

  • Εμφάνιση τιμών: Στις ταμπέλες των προϊόντων πρέπει να εμφανίζονται καθαρά η αρχική και η μειωμένη τιμή, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης.
  • Προγενέστερη τιμή: Ως προγενέστερη θεωρείται η χαμηλότερη τιμή που είχε εφαρμοστεί τις τελευταίες 30 ημέρες, ή 10 ημέρες για νέα προϊόντα. Σε περιπτώσεις σταδιακής μείωσης, υπολογίζεται η τιμή πριν από την πρώτη μείωση.
  • Αναγραφή ποσοστών έκπτωσης: Αν οι εκπτώσεις αφορούν το 60% ή περισσότερο των προϊόντων, το ποσοστό πρέπει να αναφέρεται στην προθήκη του καταστήματος. Διαφορετικά, σημειώνεται ότι η έκπτωση ισχύει για επιλεγμένα είδη.

Καταστήματα STOCK και OUTLET

Τα καταστήματα αυτής της κατηγορίας πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα την παλαιά και τη μειωμένη τιμή στις πινακίδες. Προαιρετικά, μπορούν να σημειώνουν το ποσοστό της έκπτωσης.

Κυρώσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Σε περίπτωση ανακριβών ή παραπλανητικών δηλώσεων σχετικά με εκπτώσεις ή τιμές, επιβάλλεται πρόστιμο έως 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών του εμπόρου, με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ. Αν η παράβαση επαναληφθεί μέσα σε πέντε χρόνια, το πρόστιμο διπλασιάζεται στο 4%.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου - Άδωνις Γεωργιάδης
Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη: «Υπάρχει μεθόδευση» - «Σας κυνηγάει η κουνιάδα της κυρίας δίπλα»
Καταγγελίες Ζωής κατά Φλωρίδη για μεθόδευση μετά από παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας – Άγριος καβγας με Άδωνι
Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη: «Υπάρχει μεθόδευση» - «Σας κυνηγάει η κουνιάδα της κυρίας δίπλα»