ξύδι
Δείτε πως θα φτιάξτε το δικό σας ξίδι και δείτε πώς σας ωφελεί

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε το στις σαλάτες σας με την πρώτη ευκαιρία, στις φακές, στη μαρινάδα, στο στιφάδο και όπου αλλού ταιριάζει στη γεύση σας και απολαύστε τα παρακάτω οφέλη του.

Δυναμώνει τα οστά: Το οξικό οξύ του βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση ασβεστίου, βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που κάνουν καλό στα οστά.

Ευνοεί την πέψη πρωτεϊνών: Λόγω του ότι αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι, μας ευνοεί στην πέψη.

Βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα: Είτε το καταναλώνετε πριν το γεύμα σκέτο ή στο γεύμα σας, το ξίδι μπορεί να συμβάλλει ώστε να παραμείνει σταθερό το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας.

Κάνει καλό στους μυϊκούς πόνους: Μια κουταλιά της σούπας ξίδι κι ένα ποτήρι νερό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση, χάρη στα αμινοξέα και τα οξέα του καλίου.

Ανακουφίζει τις ημικρανίες: Το ξίδι φαίνεται, επίσης, πως αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία όσον αφορά τις ημικρανίες. Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο με ζεστό νερό και μέλι και αφήστε τα να δράσουν.

Πώς να φτιάξετε ξίδι

Αναμείξτε 5 λίτρα κρασί με 500-750 ml νερό (προαιρετικά) και προσθέστε μερικές κουταλιές μηλόξιδου με «ζωντανά» ένζυμα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι ή βάζο. Καλύψτε το άνοιγμα με ένα πανί ή φίλτρο καφέ στερεωμένο με λάστιχο. Αφήστε το σε ζεστό, σκιερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα για 1-2 μήνες, ανακατεύοντας περιστασιακά. Όταν αποκτήσει έντονη οσμή και γεύση ξιδιού, φιλτράρετε το και μεταφέρετέ το σε καθαρά μπουκάλια. 

Εναλλακτικά, όταν υπάρχουν διαθέσιμα σταφύλια που έχουν ξινίσει, λιώστε τα σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τα σε ένα δοχείο, χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Ίσως να είναι καλό να προσθέσετε λίγο ξίδι, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία μετατροπής του αλκοόλ σε ξίδι. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο βρίσκεται σε μέρος με θερμοκρασία δωματίου και καλό αερισμό.

Εάν το δοχείο παραμένει σε θερμό και υγρό περιβάλλον, θα πρέπει να προσεγγίσετε τη διαδικασία με προσοχή, ώστε να αποφεύγετε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Τα σάκχαρά τους θα μετατραπούν σε αλκοόλη και αν τα αφήσετε περίπου 2 μήνες, μόλις τα σουρώσετε θα πάρετε το ξίδι σας.

Αν θέλετε, μπορείτε να του προσθέσετε και διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως εστραγκόν, πιπέρι, κόκκινη καυτερή πιπεριά, δάφνη, δενδρολίβανο  σκόρδο και ό,τι άλλο επιθυμείτε, για έξτρα άρωμα. Προσέξτε, όμως, να τα προσθέσετε αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, για να αποφύγετε την υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia
Tεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εκατοντάδες νέα γεωγλυφικά
Ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαιολογικούς γρίφους του κόσμου, οι γραμμές της Νάζκα στο Περού αρχίζει επιτέλους να ξετυλίγεται, και όχι από...
Tεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εκατοντάδες νέα γεωγλυφικά
βιβλία
Τι είναι η κομπορρημοσύνη; Μια παλιά λέξη με διαχρονική σημασία
Η κομπορρημοσύνη είναι ένας όρος μεσαιωνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζει μια στάση ζωής αρκετά γνώριμη σε πολλούς από εμάς.
Τι είναι η κομπορρημοσύνη; Μια παλιά λέξη με διαχρονική σημασία