Μελέτη: Εκρήξεις υπερηφαιστείων σάρωναν την αθέατη πλευρά της Σελήνης για ένα δισ. έτη
Εντοπίστηκαν ηφαιστειακά πετρώματα και υλικά η χρονολόγηση των οποίων δείχνει ότι οι εκρήξεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 4,2 δισ. έτη και διήρκεσαν περίπου 1,4 δισ. έτη δημιουργώντας εκτός των άλλων τεράστιους κρατήρες στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη γεωλογική σύνθεση της αθέατης από τη Γη πλευράς της Σελήνης η οποία παρέμενε μυστηριώδης και μόλις πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε ουσιαστικά η εξερεύνηση της. Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία που φωτίζουν το γεωλογικό παρελθόν της αθέατης πλευράς στην οποία όπως φαίνεται υπήρχε μακράς διάρκειας ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν πετρώματα και χώμα που έχει συλλέξει ο ρομποτικός εξερευνητής Chang’e-6 της Κίνας από την αθέατη πλευρά της Σελήνης ο οποίος είναι και το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που έφτασε και κατάφερε να λειτουργήσει σε αυτή την περιοχή του φεγγαριού. Με δύο δημοσιεύσεις τους στις επιθεωρήσεις «Science» και «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε με την αθέατη στη Γη πλευρά της να διαθέτει τεράστια ηφαίστεια που ανήκαν στην κατηγορία των υπερηφαιστείων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές περίπου 200 εκατ. έτη μετά τον σχηματισμό της Σελήνης τα ηφαίστεια της αθέατης πλευράς ενεργοποιήθηκαν και οι εκρήξεις ήταν συνεχείς. Εντοπίστηκαν ηφαιστειακά πετρώματα και υλικά η χρονολόγηση των οποίων δείχνει ότι οι εκρήξεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 4,2 δισ. έτη και διήρκεσαν περίπου 1,4 δισ. έτη δημιουργώντας εκτός των άλλων τεράστιους κρατήρες στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα στην μόνιμα ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης αλλά αυτά τα νέα ευρήματα διευρύνουν την κατανόησή μας για τη σεληνιακή γεωλογία συμβάλλοντας εκτός των άλλων στην καλύτερη οργάνωση επανδρωμένων και μη αποστολών στο φεγγάρι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άσκηση σεισμού σε νηπιαγωγείο
Θεσσαλονίκη: Τεστ για στρεπτόκοκκο στους μαθητές του νηπιαγωγείου όπου φοιτούσε η 5χρονη που κατέληξε
Στο σημείο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια συμπτώματα – «Ζούμε με τον φόβο» λένε οι γονείς
Θεσσαλονίκη: Τεστ για στρεπτόκοκκο στους μαθητές του νηπιαγωγείου όπου φοιτούσε η 5χρονη που κατέληξε
Νίκος Παπαϊωάννου
Παπαϊωάννου για διαγραφές φοιτητών: Νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πραγματικές δυσκολίες
Το Υπουργείο Παιδείας ζητά στοιχεία: Σχέδιο για παράταση φοίτησης σε ειδικές περιπτώσεις - Έναρξη εφαρμογής του πλαισίου για τις διαγραφές φοιτητών
Παπαϊωάννου για διαγραφές φοιτητών: Νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πραγματικές δυσκολίες
alkool_122019.jpg
Σε ισχύ η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά
Αλλαγές στον τρόπο δήλωσης και καταβολής φόρων – Τι προβλέπεται για τις φορολογικές αποθήκες, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές
Σε ισχύ η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά