parking_piloti
Νέες ρυθμίσεις για τις θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών – Τι αλλάζει με τον νόμο 5005/2022

Σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τις ανοικτές θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών εισάγει ο νόμος 5005/2022.

Το χρόνιο πρόβλημα σχετικά με την ιδιοκτησία και χρήση των θέσεων αυτών επιχειρείται να επιλυθεί με το άρθρο 46 του νόμου, το οποίο ρυθμίζει τη μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Ποια είναι τα κύρια σημεία των αλλαγών:

  • Αναγνώριση εμπράγματων δικαιωμάτων: Οι ιδιοκτήτες ανοιχτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή μπορούν να τις μετατρέψουν σε αποκλειστική χρήση μέσω μονομερούς τροποποίησης.
  • Περιορισμοί στις μεταβιβάσεις: Εάν δικαιούχος μιας θέσης στάθμευσης δεν είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην ίδια πολυκατοικία, μπορεί να τη μεταβιβάσει μόνο σε ένοικο της πολυκατοικίας.
  • Ρυθμίσεις για αποκλειστική χρήση: Άτομα με αποκλειστική χρήση θέσης στάθμευσης χωρίς να διαθέτουν διαμέρισμα μπορούν να μεταβιβάζουν το δικαίωμα μόνο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.
  • Η νέα νομοθεσία δίνει λύση σε θέματα που προέκυπταν από τη δικαστική νομολογία, η οποία έκρινε ως άκυρη τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές. Συγκεκριμένα, πολλές θέσεις αντιμετωπίζονταν ως οριζόντιες ιδιοκτησίες με «χιλιοστά», κάτι που προκαλούσε προβλήματα στη χρήση και μεταβίβασή τους.

Με το άρθρο 46, οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να ενσωματώσουν τις θέσεις στάθμευσης στον κύριο χώρο χρήσης τους, επιλύοντας ζητήματα κυριότητας και χρήσης. Η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών θεωρείται δεδομένη σε αυτές τις τροποποιήσεις.

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών και στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών, προσφέροντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα των πολυκατοικιών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμος
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
Συναγερμός στις Αρχές μετά την καταγγελία της 46χρονης γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
σχολικό
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
Γονείς καταγγέλλουν αντιπαιδαγωγική στάση οδηγού και συνοδού – Ανεπαρκής η αντίδραση της διεύθυνσης
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
cinema
Ξεκινά η μαγεία του θερινού σινεμά στον κήπο του Ζαππείου – Η ΑΙΓΛΗ ανοίγει και πάλι τις πόρτες της
Η ΑΙΓΛΗ επιστρέφει την Πρωτομαγιά στον κήπο του Ζαππείου, προσφέροντας κινηματογραφικές βραδιές με άρωμα καλοκαιριού, ρετρό ατμόσφαιρα και τεχνολογία...
Ξεκινά η μαγεία του θερινού σινεμά στον κήπο του Ζαππείου – Η ΑΙΓΛΗ ανοίγει και πάλι τις πόρτες της