seismos
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις ακτές της Πιερίας και την περιοχή του Κιλκίς.

Δεκάδες δονήσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από 1,9 έως 3,2 της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφησαν στα Νέα Μουδανιά και την Κασσάνδρεια, μετά τον εντονότατο σεισμό που σημειώθηκε εχθές το απόγευμα (03/11) στη Χαλκιδική, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει μετασεισμική δραστηριότητα, τονίζοντας όμως ότι η περιοχή δεν έχει ιστορικό σε σοβαρούς σεισμούς.

«Ο σεισμός έχει μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής και στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν μέγεθος 4,3 Ρίχτερ οι οποίοι έχουν γίνει σίγουρα αισθητοί στην περιοχή και πάρα πολλοί μικρότεροι μετασεισμοί.

Είχαν προηγηθεί κάποιοι μικροί προσεισμοί στις 31 Οκτωβρίου. Συνεπώς, έχουμε μία μικροακολουθία με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά. Η σεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό θα είναι πλούσια και θα έχουμε και τις επόμενες μέρες.

Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, χωρίς ιστορικά στοιχεία. Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δούμε κάποιον ισχυρό σεισμό. Δεν θα είναι έκπληξη αν το 5,2 είναι ο κύριος σεισμός. Υπάρχουν ρήγματα νοτιότερα, αλλά όχι στο συγκεκριμένο σημείο.

Το πλέον ανησυχητικό στην περιοχή είναι ότι οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, θα πρέπει λίγο να προετοιμασθούν γιατί οι επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουν κάποιες δυσκολίες, με αρκετούς μετασεισμούς που θα αναστατώσουν λίγο τη ζωή τους. Έτσι είναι οι μετασεισμικές ακολουθίες. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις ακτές της Πιερίας και την περιοχή του Κιλκίς».

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις

Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στη Χαλκιδική και έγιναν αισθητές στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς δήλωσε επίσης ότι δεν έχουν αναναφεθεί προβλήματα και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά ούτε στην Πυροσβεστική ούτε στην Αστυνομία.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αγκαλιά
Οι άνθρωποι είναι...
Κι αν αύριο δεν ξυπνούσες από το ξυπνητήρι σου, αλλά από τις σειρήνες του πολέμου θα το άντεχες;
Οι άνθρωποι είναι...
Κολάζ με φωτογραφίες φοιτητών και στο βάθος αμφιθέατρο πανεπιστημίου
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Η επιστροφή στα θρανία ως πράξη υπέρβασης – Συγκλονιστικές ιστορίες ζωής από ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η δίψα για γνώση δεν γνωρίζει ημερομηνία...
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
Νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανοίγει τον δρόμο για συμπληρωματικές παροχές σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία