αρχαια
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια έναν αρκετά μεγάλο τάφο, που πιστεύεται ότι μπορεί να είναι Μακεδονικός και μάλιστα  της περιόδου του Βασιλιά Φιλίππου (4ος αιώνας π.Χ.)

Ένα μοναδικό ανακαλύφθηκε για την Ανατολική Φθιώτιδα, αρχαιολογικό εύρημα στο πλαίσιο των εργασιών για το μεγάλο έργο κατασκευής δικτύων αποχέτευσης οικισμών Καραβόμυλου, Αχινού, Παραλίας Ραχών, Ραχών, Αυλακίου και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Στυλίδας.

Σύμφωνα με το LamiaReport, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια έναν αρκετά μεγάλο τάφο, που πιστεύεται ότι μπορεί να είναι Μακεδονικός και μάλιστα  της περιόδου του Βασιλιά Φιλίππου (4ος αιώνας π.Χ.).

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε η ιδιαίτερα χαρακτηριστική καμάρα (καμαροσκεπής), που επιβεβαιώνει την προέλευση και την ηλικία του στην περίοδο του Φιλίππου ενώ το  μέγεθος του μαρτυρά ότι ήταν ισχυρής οικογένειας ανώτερης κοινωνικής τάξης και δεν αποκλείεται ο ένοικός του να υπήρξε εκπρόσωπος του Βασιλικού Οίκου ή ανώτερο στέλεχος της Μακεδονικής Φρουράς.

Ο τάφος δυστυχώς είναι συλημένος, πιθανότατα από την αρχαιότητα, αλλά και μεταγενέστερα, όπως οι περισσότεροι άλλωστε τάφοι που έχουν ανευρεθεί στην Ελληνική επικράτεια.

Αυτή τη χρονική στιγμή γίνεται προσπάθεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, να αποκαλυφθεί το ταφικό αυτό μνημείο, όπως εξηγεί στην κάμερα του LamiaReport η Αρχαιολόγος Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών, Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Αριστέα Παπασταθοπούλου.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Στυλίδας Γιάννης Αποστόλου, που σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, θα κάνει ότι μπορεί για την ανάδειξη και τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, ώστε να καταστεί η Ανατολική Φθιώτιδα προορισμός και Αρχαιολογικού τουρισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιολαντα
Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Θα ήταν έως και 30 εργαζόμενοι στη βάρδια, αν δεν είχε προηγηθεί η κοπή πίτας
Στη νυχτερινή βάρδια βρίσκονταν μόλις 13 εργαζόμενοι αντί για περίπου 30 – Η κοπή της πίτας ενδέχεται να απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία
Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Θα ήταν έως και 30 εργαζόμενοι στη βάρδια, αν δεν είχε προηγηθεί η κοπή πίτας