biblia
Γιατί οι σελίδες των βιβλίων κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου

Αν εντοπίσετε αποκόμματα παλιών εφημερίδων, παλιά έγγραφα και βιβλία που βρίσκονται σε σκονισμένα ράφια, θα παρατηρήσετε ότι πιθανότατα έχουν κίτρινη απόχρωση.

Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν, που οι σελίδες των βιβλίων κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου; Η συγκεκριμένη διαδικασία συμβαίνει, όταν τα συστατικά από τα οποία παρασκευάζονται τα χαρτιά, εκτίθενται στο οξυγόνο, ανέφερε στο Live Science η Σούζαν Ρίτσαρντσον, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού παρασκευάζεται από ξύλο, το οποίο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τις ουσίες κυτταρίνη και λιγνίνη. Η λιγνίνη κάνει το ξύλο άκαμπτο και σκληρό. Δηλαδή, παίζει το το ρόλο της συγκολλητικής ουσίας στο ξύλο.

Η κυτταρίνη – μια άχρωμη ουσία – αντανακλά το φως με αποτέλεσμα να την αντιλαμβανόμαστε ως λευκή. Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος που το χαρτί – σε βιβλία, λεξικά κ.α.- είναι συνήθως λευκό.

 Όταν η λιγνίνη εκτίθεται στο φως και στον περιβάλλοντα αέρα, η μοριακή της δομή αλλάζει. Η λιγνίνη – και εν μέρει η κυτταρίνη – είναι ευαίσθητες στην οξείδωση (την έκθεση στο οξυγόνο). Όταν οξειδώνεται η λιγνίνη, το χρώμα του χαρτιού γίνεται κίτρινο ή καφέ.

Και το κομμένο μήλο, όμως, μαυρίζει, όταν το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας, λόγω της οξείδωσης. 

Συνήθως, οι χαρτοβιομηχανίες προσπαθούν να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερη λιγνίνη, ακολουθώντας την διαδικασία λεύκανσης.

Όση περισσότερη λιγνίνη αφαιρείται, τόσο περισσότερο το χαρτί θα παραμείνει λευκό. Επί της ουσίας, στα εργοστάσια χαρτοπολτού, η λιγνίνη απομακρύνεται χημικά από το ξύλο για να παραχθεί πολτός για την παραγωγή χαρτιού.

Ωστόσο, οι εφημερίδες (για μειωμένο κόστος) έχουν περισσότερη λιγνίνη από μια τυπική σελίδα σχολικού βιβλίου, επομένως, κιτρινίζουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλους τύπους χαρτιού.

Ωστόσο, υπάρχουν και χάρτινα προϊόντα που εκμεταλλεύονται τη λιγνίνη και είναι καφέ, χωρίς να υποστούν την διαδικασία λεύκανσης, όπως οι χάρτινες σακούλες στα σούπερ μάρκετ και οι κούτες για αποστολή δεμάτων. Κι ο λόγος είναι για να προσφέρουν αντοχή και ανθεκτικότητα.

Εκτός από το οξυγόνο, τέλος, «εχθροί» του χαρτιού θεωρούνται επίσης το ηλιακό φως και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Πηγή: newsit.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κεράσια
Τα κεράσια ως «ασπίδα» κατά επιθετικών μορφών καρκίνου
Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν οι ανθοκυανίνες, οι φυσικές χρωστικές ουσίες που χαρίζουν στα κεράσια το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα τους
Τα κεράσια ως «ασπίδα» κατά επιθετικών μορφών καρκίνου
ιραν
Με πέντε όρους απαντά το Ιράν στους «15» του Ντόναλντ Τραμπ – Σενάρια για συνομιλίες σε Τουρκία ή Πακιστάν
Τεταμένο διπλωματικό σκηνικό με προτάσεις και αντιπροτάσεις για τον τερματισμό της κρίσης – Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων σε ουδέτερο έδαφος
Με πέντε όρους απαντά το Ιράν στους «15» του Ντόναλντ Τραμπ – Σενάρια για συνομιλίες σε Τουρκία ή Πακιστάν