θάλασσα
Η κολύμβηση στη θάλασσα και τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μας προστατεύσει από αρρώστιες και είναι μια ιδανική άσκηση.

Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην αιματολογική και στην ενδοκρινική λειτουργία, λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και γενική ευημερία.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό απαιτεί την απαραίτητη προετοιμασία και μια ήπια μετάβαση. Δεν είναι σωστό να σταματάμε τα μπάνια τον Σεπτέμβριο και να επιχειρήσουμε να ξαναβουτήξουμε τον Δεκέμβριο, που η θερμοκρασία του νερού θα έχει μειωθεί πολύ. Καλό θα είναι, αν έχουμε σκοπό να βάλουμε τη χειμερινή κολύμβηση στη ζωή μας, να πηγαίνουμε στη θάλασσα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Επίσης, δεν πρέπει να πηγαίνουμε ποτέ μόνοι μας, καθώς σε περίπτωση αδιαθεσίας θα πρέπει να έχουμε κάποιον μαζί μας να μας βοηθήσει.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι χειμερινοί κολυμβητές είναι πιο ανθεκτικοί σε ορισμένες ασθένειες και λοιμώξεις, αντιμετωπίζοντάς τις λιγότερο συχνά και πιο ήπια. Η συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών της ανώτερης αναπνευστικής οδού είναι 40% χαμηλότερη στους χειμερινούς κολυμβητές, όπως διαπίστωσε μια μελέτη.

Πέρα από την αποφυγή ιώσεων, η χειμερινή κολύμβηση μας φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει το μυοσκελετικό μας σύστημα.

Όπως υποστηρίζει η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η σωματική δραστηριότητα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι ανάλογα με την φυσική κατάσταση και τα υποκείμενα νοσήματα, πριν ξεκινήσουμε τη χειμερινή κολύμβηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Η κολύμβηση, και γενικά η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και στους επιβιώσαντες από καρκίνο, προσθέτει η κ.Ψαλτοπούλου.

H ίδια επισημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε θάλασσες και παραλίες που ήδη γνωρίζουμε, για να αποφύγουμε τα άγνωστα ανεπιθύμητα ρεύματα και βράχια, ενώ τα ίδια οφέλη μπορεί να έχει κάποιος από το χειμερινό κολύμπι σε πισίνα.

Ακόμα κι αν η κολύμβηση στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει όφελος σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να παραλείψουμε τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει. Η έκθεση στο κρύο νερό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 31,9% και «καμπανάκια» για Μαρία Καρυστιανού
Στο 17,9% η «ψαλίδα» με το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 31,9% και «καμπανάκια» για Μαρία Καρυστιανού
παιδικη
Αναστάτωση στο Περιστέρι: Στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά σε παιδικές χαρές
Σοβαρές καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά άνδρα – Στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε επικίνδυνα περιστατικά, συνελήφθη μετά από νέο επεισόδιο
Αναστάτωση στο Περιστέρι: Στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά σε παιδικές χαρές
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
LIVE - Εθνικός Διάλογος: Η Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή για το Εθνικό Απολυτήριο
Το alfavita συνδέεται live στις 14:00 με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων - Συμμετέχει ο πρόεδρος της Επιτροπής «σοφών» και πρύτανης του...
LIVE - Εθνικός Διάλογος: Η Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή για το Εθνικό Απολυτήριο