Σκύλος και Γάτα
Μελέτη προσδιορίζει το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν τα ζώα αντιλαμβάνονται το θάνατο

Ο άνθρωπος κυκλοφορεί στον πλανήτη ως το μόνο ζώο που κατέχει την έννοια του θανάτου. Ξέρει δηλαδή, πως η διαδρομή κάποια στιγμή θα τελειώσει. Την ίδια ώρα, ο θάνατος είναι διάχυτος παντού στη φύση και έτσι εικάζεται ότι όπως εξελίσσονται τα είδη αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του θανάτου.

Είναι όμως, αυτή η αλήθεια;

Οι επιστήμονες εξηγούν πως όλα έχουν να κάνουν με το πώς ορίζεται η γνώση και η επίγνωση. Οι άνθρωποι μαθαίνουμε για το θάνατο, γιατί κάποιοι μας ενημερώνουν -λεκτικώς- επ’ αυτού. Τα ζώα δεν μιλούν στη γλώσσα μας και έτσι δεν μπορούμε να ενημερώσουμε, ούτε να μας ενημερώσουν.

Για αυτό οι ερευνητές εστιάζουν στην παρατήρηση της συμπεριφοράς τους. Αυτή όμως, μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους που δεν επιτρέπουν συμπεράσματα.

Να εξηγήσουμε τι συμβαίνει.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 προσδιορίζει το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν τα ζώα αντιλαμβάνονται το θάνατο. Η σύνοψη αναφέρει ότι «η έννοια του θανάτου δεν πρέπει να ερμηνεύεται ούτε ως δυαδική ούτε ως καθολική». Παρουσιάζεται μια πρόταση για ένα σύνολο ελάχιστων προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται, ώστε να υπάρχει η έννοια του θανάτου.

Για παράδειγμα, η ελάχιστη κατανόηση συνεπάγεται πως αρχικά περιμένουμε από ένα νεκρό άτομο να είναι ζωντανό, μετά κατανοούμε τη μη λειτουργικότητα του και τη μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Τα ζώα κατανοούν την έννοια του θανάτου

Οριστική απάντηση για το αν τα ζώα ξέρουν για τη θνησιμότητα τους. Αυτό που υπάρχει είναι παρατηρήσεις βάσει των οποίων έχουν

α) βασική ενστικτώδη επίγνωση βλάβης ή θανάτου (το βλέπουμε σε κάθε ζώο που τρέχει να σωθεί από αρπακτικό ή τις εκδηλώσεις φόβου ως αντίδραση σε πιθανή απειλή. Αυτά αφορούν περισσότερο το ένστικτο επιβίωσης, παρά μια εννοιολογική κατανόηση της θνησιμότητας. Στη λίστα των πρακτικών επιβίωσης των ζώων είναι και το να προσποιούνται πως είναι νεκρά -όπως κάνουν οι κατσαρίδες ή τα οπόσουμ ή διάφορα είδη βατράχων και φιδιών και αποδεικνύει ότι έχουν επίγνωση της έννοιας του θανάτου) και

β) υψηλότερη γνωσιακή επίγνωση (τα ζώα με υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες -ελέφαντες, μεγάλοι πίθηκοι, δελφίνια και ορισμένα πουλιά, όπως τα κοράκια- φαίνεται να έχουν μια πιο βαθιά κατανόηση του θανάτου. Για παράδειγμα, οι ελέφαντες εκδηλώνουν συμπεριφορές πένθους, όπως το να αγγίζουν και να στέκονται κοντά στα οστά των νεκρών μελών της ομάδας τους, ενώ οι φάλαινες δεν αφήνουν τα νεκρά μωρά πίσω τους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει επίγνωση του θανάτου).

Οι έως τώρα ενδείξεις οδηγούν στο ότι τα ζώα έχουν μια στοιχειώδη κατανόηση της απώλειας ή του τέλους της ζωής (όχι ότι αναπόφευκτα θα πεθάνει, αλλά ότι μπορεί να πεθάνει). Την αποκτούν παρατηρώντας το περιβάλλον τους. Δηλαδή, τη θνησιμότητα των άλλων, μελών της παρέας που σταματούν να κάνουν ό,τι συνήθως και τελικά, να κινούνται.

Τα ευφυή ζώα φαίνεται και να συνδέουν γεγονότα. Δηλαδή, την πτώση από ένα δέντρο ή τη συνάντηση με ένα αρπακτικό. Σε ό,τι αφορά τα κατοικίδια, έχει φανεί πως όταν ασθενούν έχουν κατανόηση της κατάστασης τους.

Στο PetMd αναφέρονται πολλές σχετικές περιπτώσεις. Όπως αυτή της ευθανασίας ενός εκ των τριών σκύλων μιας οικογένειας. Όταν ο κτηνίατρος χορήγησε την ένεση στη Zoe, οι δυο φίλοι της μπήκαν στο δωμάτιο και άρχισαν να αλυχτούν πάνω από τη σορό της.

Η ιδέα ότι τα ζώα μπορούν να κατανοήσουν τον ενδεχόμενο θάνατο τους, με τον υπαρξιακό τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι εξακολουθεί να ερευνάται. Εικάζεται ωστόσο, πως δεν φτάνουν στο επίπεδο που φτάνουμε εμείς -με σκέψεις του τύπου ‘τι είναι η ζωή’ και τι συμβαίνει μετά το θάνατο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη
ΟΙΕΛΕ: Από τη «Βιολάντα» στα ιδιωτικά σχολεία – Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία
Η παραλίγο τραγωδία σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης φέρνει ξανά στο φως την επικίνδυνη αδιαφορία των αρχών
ΟΙΕΛΕ: Από τη «Βιολάντα» στα ιδιωτικά σχολεία – Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία
xilodarmos
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση από συμμαθήτριές της
Δύο ανήλικες την χτυπούσαν και άλλες δύο βιντεοσκοπούσαν την επίθεση
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση από συμμαθήτριές της
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης για το δυστύχημα στη Ρουμανία: «Βαθιά συγκλονισμένος για τον χαμό 7 οπαδών του ΠΑΟΚ»
Μητσοτάκης: Βαθιά συγκλονισμένος πληροφορήθηκα το δυστύχημα με τους 7 οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία
Μητσοτάκης για το δυστύχημα στη Ρουμανία: «Βαθιά συγκλονισμένος για τον χαμό 7 οπαδών του ΠΑΟΚ»
Μαθητές δίνουν πανελλήνιες, κάθονται σε θρανία και τους μιλάει δασκάλα
Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Υγεία του Εγκεφάλου Brain Health School Challenge – Ελλάδα 2025–2026
Πώς μαθαίνει ο εγκέφαλός μας; Τι τον κουράζει, τι τον ενισχύει και τι τον κάνει να ανθίζει;
Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Υγεία του Εγκεφάλου Brain Health School Challenge – Ελλάδα 2025–2026