ενοικια-σπιτια-κατοικιες
George Vitsaras / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Απαγόρευση Airbnb σε 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο

Στις βραχυχρόνιες συμβάσεις μέσω πλατφορμών, τύπου Airbnb, θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ  θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 88η ΔΕΘ.

«Ο χαρακτήρας των συνοικιών μας δεν πρέπει να αλλοιώνεται, ούτε και το δικαίωμα στο κέρδος του ενός να εμποδίζει το δικαίωμα στη στέγη του άλλου. Το αρμόδιο υπουργείο θα παρακολουθεί το ισοζύγιο μισθώσεων σε κάθε περιοχή όπου μπορεί να έχουμε ανάλογο πρόβλημα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

H κυβέρνηση εισάγει ένα διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων, επικεντρωμένο κυρίως στα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αποφέρει σημαντικά έσοδα τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στο δημόσιο. Ωστόσο, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, ανακοίνωσε ότι όσοι ιδιοκτήτες νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα, θα απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια. Το ίδιο κίνητρο θα ισχύει και για όσους μετατρέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα του στεγαστικού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινάει άμεσα το δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Για να αποκτήσουν ακόμα 15.000, μπορεί και περισσότεροι νέοι, νέα ζευγάρια ηλικίας, τώρα θα διευρύνουμε την περίμετρο, θα το πάμε μέχρι τα 50 έτη, γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης, ότι τους αποκλείσαμε από το πρόγραμμα και έχουν δίκιο. Η  περίμετρος θα πάει μέχρι τα 50 έτη και το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι «πάλι εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης,  για να κάνουμε τι; Προσέξτε, δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει παράλληλα με το ‘Ανακαινίζω-Ενοικιάζω’ και τις υπόλοιπες δράσεις του Υπουργείου Ενέργειας».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «το επίδομα στέγης έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί, η ενίσχυση της φοιτητικής στέγης έχει αυξηθεί και για τη νέα χρονιά, ενώ βέβαια ισχύει και το 2025 η αναστολή του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές».

«Σε αυτό το πλαίσιο προστίθεται τώρα και ένα νέο διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων που αφορά πρωτίστως τα κλειστά διαμερίσματα -και έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα στην πατρίδα μας-, τα οποία αν μπορέσουμε και τα αξιοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την προσφορά διαμερισμάτων και να μειώσουμε τις πιέσεις στα ενοίκια» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα, όμως, οι παρεμβάσεις αυτές απευθύνονται και στην εκρηκτική εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόθεση της πολιτείας, βεβαίως, να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο. Και σε καμία περίπτωση, να το τονίσω αυτό, δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, εξάλλου, αποφέρει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα».

Απαλλαγή φόρου ενοικίου

«Ανταποκρινόμενοι, όμως, σε πάγια αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, ανακοινώνω σήμερα ότι όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό, θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση. «Αλλά και αντίστροφα, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών, θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ αμέσως θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο» σημείωσε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναπληρωτες
Αναπληρωτές: Αβεβαιότητα, στεγαστική κρίση και εργασιακή πίεση ενόψει της νέας χρονιάς
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί καλούνται και φέτος να καλύψουν πάγιες ανάγκες στα σχολεία, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στέγασης, μετακινήσεων και...
Αναπληρωτές: Αβεβαιότητα, στεγαστική κρίση και εργασιακή πίεση ενόψει της νέας χρονιάς
πανελλαδικες
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Οι 684 κενές θέσεις του 2025, η ΕΒΕ και οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική δημιουργούν προβληματισμό λίγο πριν από τις φετινές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Παιδί με αυτισμό παίζει παιχνίδι
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
Αν και η διάγνωση συνήθως τίθεται μετά τα 2 έτη, τα πρώτα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής.
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
asfaleia_aytokiniton.jpg
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων που αλλάζουν χώρα πώλησης...
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων