Φορολογία
Μέχρι σήμερα μπορούν να διορθωθούν οι δηλώσεις

Σήμερα τα μεσάνυχτα, λήγει η παράταση που έδωσε το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ φαίνεται ότι περίπου 70.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από την 1η Αυγούστου, οι φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί ανέρχονταν σε περίπου 6.360.000, γεγονός που σημαίνει πως ένας αριθμός μερικών χιλιάδων φορολογουμένων έχει στη διάθεση του μόνο τη σημερινή ημέρα για μην είναι εκπρόθεσμος.

Έως απόψε τα μεσάνυχτα είναι και η προθεσμία για τους φορολογούμενους που θέλουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος λαμβάνοντας την έκπτωση του 3%, αλλά και όσοι θέλουν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας στοιχεία της δήλωσης τους εμπρόθεσμα.

Αυξημένος ο φόρος

Μέχρι στιγμής ο φόρος εισοδήματος που έχει επιβληθεί ξεπερνά τα περσινά δεδομένα κατά περίπου μισό δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται ξεπερνούν τα 4,22 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι και ο μέσος φόρος είναι πλέον πάνω από 2.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, άλλη μία εβδομάδα έχουν στην διάθεση τους τα φυσικά πρόσωπα για να υποβάλλουν την δήλωση τους. Οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως τις 9 Αυγούστου ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει δηλώσεις Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 274.490. Τα ποσά των χρεωστικών εκκαθαριστικών ανέρχονται σε 4.966.506.119 ευρώ ενώ τα πιστωτικά σε 699.578.532 ευρώ.

Διορθώσεις

Επίσης μέχρι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία για διπλό τσεκάρισμα σε σημεία που κρύβουν παγίδες, ώστε να υπάρξει διόρθωση τυχόν λαθών. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης, εντός των κείμενων προθεσμιών, χωρίς επιβολή προστίμου. Έτσι, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν τροποποιήσουν δεδομένα που διαμορφώνουν τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και να επανυποβάλουν, αν απαιτείται, το έντυπο Ε2  ή/και το έντυπο Ε3.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγξουν κάθε σημείο της δήλωσης, που επηρεάζει το τελικό εισόδημα και άρα το φόρο, όπως, π.χ. αν είναι σωστά τα δεδομένα της εισοδηματικής, περιουσιακής και οικογενειακής κατάστασης ή των δαπανών ή των τεκμηρίων.

Να σημειωθεί ότι εάν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 2 Αυγούστου, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
Ρόδος: Καταγγελία 16χρονου για σεξουαλική παρενόχληση από 94χρονο – Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε ο ηλικιωμένος
Ένας 16χρονος καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από 94χρονο – Εκκρεμεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη πριν την εκδίκαση της υπόθεσης
Ρόδος: Καταγγελία 16χρονου για σεξουαλική παρενόχληση από 94χρονο – Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε ο ηλικιωμένος
Χέρια δύο ανθρώπων κρατούν μια καρδιά
ΕΛΜΕ: Έκκληση για δότη μυελού των οστών – Αγώνας ζωής για 38χρονο στη Θεσσαλονίκη
Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς το κοινό για άμεση κινητοποίηση, προκειμένου να βρεθεί συμβατός δότης
ΕΛΜΕ: Έκκληση για δότη μυελού των οστών – Αγώνας ζωής για 38χρονο στη Θεσσαλονίκη
Έκρηξη μπαταρίας κινητού
Έκρηξη κινητού σε τσάντα τουρίστριας στη Ρόδο - Στιγμές πανικού μπροστά στα μάτια της κόρης της
Η μπαταρία του smartphone εξερράγη εν κινήσει - Ελαφρύ τραυματισμό υπέστη η γυναίκα
Έκρηξη κινητού σε τσάντα τουρίστριας στη Ρόδο - Στιγμές πανικού μπροστά στα μάτια της κόρης της