Thumbnail
Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε αμέσως στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο

Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα της Αττικής ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που σήμανε συναγερμό στους κτηνοτρόφους για ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου.

Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές. Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε αμέσως στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.

Πιο συγκεκριμένα, οι κτηνίατροι της περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για κρούσμα πανώλης και, βάσει πρωτοκόλλου, προβλέπεται μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της μονάδας.

Κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας είχαν θέσει ήδη σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από την Ρουμανία.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Κέλλας: Στόχος ο περιορισμός της νόσου

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τόνισε στην ΕΡΤ πως «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης». Πρόσθεσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου». «Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα (Δευτέρα 29/7) έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο (30/7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, και πρόσφατα στην Κορινθία, και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμβολαιογράφος μιλάει με πελάτη για κληρονομιά
Νέο κληρονομικό δίκαιο: Πώς αλλάζει η θέση των παιδιών στην οικογενειακή περιουσία
Οι αλλαγές κινούνται στη λογική της εξισορρόπησης συμφερόντων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας
Νέο κληρονομικό δίκαιο: Πώς αλλάζει η θέση των παιδιών στην οικογενειακή περιουσία
mathimatika
Γίνεται 2+2 να κάνει 5; - Μια ανατρεπτική ανάλυση της πραγματικότητας
Το 2020, ο βιοστατιστικός Kareem Carr έθεσε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: το πρόβλημα δεν είναι αν το «2+2=5» είναι λάθος, αλλά ποιο πλαίσιο...
Γίνεται 2+2 να κάνει 5; - Μια ανατρεπτική ανάλυση της πραγματικότητας
sintaksi_0.jpg
Συνταξιοδοτικό «κραχ»: Το ιστορικό ρεκόρ στις συντάξεις που δεν περίμενε κανείς
ΕΦΚΑ: Ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2025 – Οι 4 λόγοι της μαζικής φυγής και το φάντασμα των ορίων ηλικίας το 2027
Συνταξιοδοτικό «κραχ»: Το ιστορικό ρεκόρ στις συντάξεις που δεν περίμενε κανείς