Thumbnail
Τη μεταβολή της θερμοκρασίας αποτυπώνει και πίνακας που δημοσίευσε ο Σάκης Αρναούτογλου, καταγράφοντας τη μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 29 Ιουλίου

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας. 

Σύμφωνα με το διάγραμμα θερμοκρασιών του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα, ωστόσο το διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής θα πέσει σε συγκεκριμένες περιοχές ακόμη και κάτω από τους 30!

Ωστόσο, η ανάσα δροσιάς φαίνεται πως θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή καθώς ο υδράργυρος φαίνεται να ανεβαίνει εκ νέου από τη νέα εβδομάδα.

Όπως αναφέρει, «σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα υπολογίστε έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία. Στις ορεινότερες περιοχές (π.χ. 500-1000 μέτρα υψόμετρο) 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα. Στα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη αντίστοιχα αλλά με πιο αυξημένη τη σχετική υγρασία όταν δεν φυσά βοριάς».

Έρχονται οι θερμικές καταιγίδες

Η αποχώρηση του καύσωνα θα φέρει έντονα φαινόμενα όπως τις θερμικές καταιγίδες.

Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι καταιγίδες συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται και ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.

Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, αυτά τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι συνήθως σύντομης διάρκειας αλλά μπορεί να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.

Οι θερμικές καταιγίδες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι και σε περιοχές με ζεστό κλίμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τη δημιουργία της απαραίτητης θερμικής αστάθειας για την ανάπτυξή τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός για τον 1ο καύσωνα: 43°C και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 200 ευρώ για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
Οργανικά κενά στη Δευτεροβάθμια ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025 - Πίνακες
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
κατασκηνώσεις υπουργείου Παιδείας
Κατασκήνωση Υπουργείου Παιδείας: Μέχρι πότε οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διακοπές με 25 ευρώ την εβδομάδα
Πρόσκληση Συμμετοχής Εκπαιδευτικών στις Κατασκηνώσεις Ζούμπερι 2025
Κατασκήνωση Υπουργείου Παιδείας: Μέχρι πότε οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διακοπές με 25 ευρώ την εβδομάδα