τροφική δηλητηρίαση
Ποια τρόφιμα θεωρούνται ευπαθή και πως συντηρούνται σωστά

Οι ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι καύσωνες, ακόμα περισσότερο σε αστικά περιβάλλοντα και όταν συνδυάζονται με υψηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργούν σημαντικό αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό που προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 94 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Λόγων των υψηλών θερμοκρασιών οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, συστήνουν επίσης μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση των τροφίμων υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρουν και οι επαγγελματίες φροντίζουν να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Τα ευπαθή προϊόντα όπως τα ψάρια ή το κρέας, τα πουλερικά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία έως 4 βαθμούς, όταν πρόκειται να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή να καταψύχονται στους -17 βαθμούς για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Πάνω από το όριο των τεσσάρων βαθμών δεν πρέπει να διατηρούνται για περισσότερο από δυο ώρες.

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου έξω, τα ευπαθή τρόφιμα θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο εντός μίας ή δύο ωρών. Επίσης τα θαλασσινά, το ωμό κρέας, τα αυγά ή τα πουλερικά θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση. Αποθηκεύοντας τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο ή σε καταψύκτη, και στη σωστή θερμοκρασία, αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ καλό είναι να μην τοποθετούνται στην πόρτα του ψυγείου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτισμός
«Όχι, δεν είμαστε όλοι στο φάσμα»: Η αλήθεια πίσω από μια παρεξηγημένη φράση
Μια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας εξηγεί γιατί η διάδοση του μύθου περί “λίγου αυτισμού” υποβαθμίζει τις πραγματικές εμπειρίες και δυσκολίες των...
«Όχι, δεν είμαστε όλοι στο φάσμα»: Η αλήθεια πίσω από μια παρεξηγημένη φράση
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Από το «Εδώ Πολυτεχνείο» στο «Εδώ Πειθαρχικό»: Πώς δοκιμάζεται σήμερα η ιστορική κληρονομιά του ΕΜΠ
Το Πολυτεχνείο ως καθρέφτης: τι κερδήθηκε τότε, τι κινδυνεύει τώρα
Από το «Εδώ Πολυτεχνείο» στο «Εδώ Πειθαρχικό»: Πώς δοκιμάζεται σήμερα η ιστορική κληρονομιά του ΕΜΠ
aytismos_1.jpg
«Εσύ ήσουν ο πιο ξεχωριστός μου μαθητής, γιατί με έκανες να γίνω δασκάλα»
Ένα παιδί κλειστό, παραμελημένο, σχεδόν αόρατο στους άλλους· μια εκπαιδευτικός κουρασμένη, εγκλωβισμένη στις πρώτες της εντυπώσεις.
«Εσύ ήσουν ο πιο ξεχωριστός μου μαθητής, γιατί με έκανες να γίνω δασκάλα»