Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Δείτε παρακάτω τι πρέπει να πατήσετε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, ανά σημείο στίξης (με το πληκτρολόγιο πάντοτε ρυθμισμένο στα Ελληνικά)

Πολλοί χρήστες δυσκολεύονται στη χρήση των σημείων στίξης, όταν πληκτρολογούν ένα κείμενο στο word ή κάπου αλλού. Τα διαλυτικά, τα διαλυτικά με τόνο, η άνω τελεία και τα εισαγωγικά είναι μερικά από τα σημεία στίξης που χρειάζονται συνδυασμούς στο πληκτρολόγιο, με αποτέλεσμα να ξεχνούνται εύκολα από κάποιους χρήστες, ειδικά δε αυτούς που δε γράφουν αρκετά συχνά.

Πώς βάζουμε διαλυτικά;

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για διαλυτικά χωρίς τόνο: Πατημένο «Shift» + «;» κι έπειτα το γράμμα της επιλογής σας (είτε Ι είτε Υ).

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για διαλυτικά με τόνο: Πατημένο «Shift» + «W» και έπειτα το γράμμα της επιλογής σας (είτε Ι είτε Υ). Ίδια λειτουργία έχει και ο εξής συνδυασμός: Πατημένο «Alt Gr» (δεξί Alt) + «;»

Πώς βάζουμε άνω τελεία;

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για άνω τελεία (Word): Πατημένο αριστερό «Alt» + «0903» (είτε από το NumPad είτε από τους αριθμούς πάνω από τα γράμματα). Ίδια λειτουργία έχει και ο εξής συνδυασμός: 0387 και αριστερό «Alt» + «X».

Αν οι συνδυασμοί αυτοί δε δουλεύουν, ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε (π.χ. Open Office ή Libre Office), πηγαίνετε στο μενού «Εισαγωγή», επιλέγετε την επιλογή «Σύμβολα» ή «Ειδικοί χαρακτήρες» ή κάτι αντίστοιχο, ανάλογα το πρόγραμμα, και από το πλαίσιο με σύμβολα που θα εμφανιστεί στην οθόνη σας, επιλέγετε την άνω τελεία και πατάτε «Εισαγωγή».

Πώς βάζουμε εισαγωγικά;

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για Ελληνικά εισαγωγικά (« »): Πατημένο δεξί «Alt GR» + «[» ή δεξί «Alt GR» + «]». Ίδια λειτουργία (σε ορισμένα προγράμματα) έχει και ο εξής συνδυασμός: Πατημένο «Shift» + «’».

Με ρυθμισμένο το πληκτρολόγιο στα Αγγλικά, ο συνδυασμός που χρειάζεστε για Αγγλικά εισαγωγικά (” “): Πατημένο «Shift» + «’» (βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Enter).

Πώς βάζουμε άνω και κάτω τελεία;

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για άνω και κάτω τελεία: Πατημένο «Shift» + «Q».

Πώς βάζουμε τόνο;

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για τόνο: Πατήστε το «;» κι έπειτα το φωνήεν (α, ε, η, ι, ο, υ, ω) της επιλογής σας.

Πώς βάζουμε ερωτηματικό;

Ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο για το Ελληνικό ερωτηματικό: Πιέστε το «Q».

Για το Αγγλικό ερωτηματικό (?), ο συνδυασμός που χρειάζεστε στο πληκτρολόγιο είναι: Πατημένο δεξί «Shift» + «?» (το πλήκτρο έχει πάνω το «/», ακριβώς βρίσκεται δίπλα στο δεξιό «Shift»).

Πώς βάζουμε αποσιωπητικά;

Μπορείτε είτε απλώς να πληκτρολογήσετε τρεις (3) τελείες είτε να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό: «Ctrl» + «Alt» + «.».

Πηγή: thecroc.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

American Space / Corfu Tech Lab
Κέρκυρα: Καταγγελίες εκπαιδευτικών για εμπλοκή των ΗΠΑ στα σχολεία μέσω του "American Space"
Σκληρή ανακοίνωση κατά των δράσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας που στοχεύουν μαθητές στην Κέρκυρα
Κέρκυρα: Καταγγελίες εκπαιδευτικών για εμπλοκή των ΗΠΑ στα σχολεία μέσω του "American Space"