χρήματα
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τον Φεβρουάριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα των  που χορηγεί η ΔΥΠΑ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το ύψος του βοηθήματος ανέρχεται σε 718,5€ (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος. Χορηγείται δε μία φορά ανά δύο έτη.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ήδη από την 6η Φεβρουαρίου 2024, στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-boethema-se-eualotes-koinonikes-omades. 

Αναλυτικότερα, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ακόλουθες κατηγορίες ασφαλισμένων:

1. Άτομα που εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, εφόσον: α. η ποινή τους ήταν ίση ή μεγαλύτερη των δύο (2) μηνών και δεν διεκόπη με τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης, και β. έχουν θετική εισήγηση της κοινωνικής λειτουργού των φυλακών ή του Διευθυντή των φυλακών, εφόσον δεν υπάρχει σε αυτές Κοινωνική Υπηρεσία.

2. Θύματα βίας – εμπορίας

3. Άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες

4. Γυναίκες θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας.

5. Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρoυ 9 του ν. 3812/2009 (Α’ 234), όπως προσετέθη με την παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 3838/2010 (Α’ 49).

Προϋποθέσεις χορήγησης:

Οι ασφαλισμένοι αιτούντες το βοήθημα, θα πρέπει :

1. να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), με την αναφερόμενη ιδιότητα, την οποία θα πρέπει και να διατηρούν μαζί με την ιδιότητα του ανέργου έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους,

2. να συγκεντρώνουν κατά μέγιστο όριο εβδομήντα πέντε (75) ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών πριν από την υποβολή της αίτησής τους. Ιδιαίτερα για τους αποφυλακισμένους, οι εβδομήντα πέντε (75) ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια δύο ετών πριν από την έναρξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής,

3. να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 19 του ν. 4921/2022 (Α’ 75), ανεξαρτήτως του χρόνου εγγεγραμμένης ανεργίας στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α, δηλαδή έως 16.000€ για τους άγαμους, έως 24.000€ για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο) και παράλληλα, το ύψος των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 80.000€ και

4. να μην είναι δικαιούχοι άλλων επιδομάτων που χορηγεί η ΔΥΠΑ, όπως το επίδομα τακτικής ανεργίας (άρθρα 14-27 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 185), των άρθρων 3-10 του ν. 1545/1985 (Α’ 91), το επίδομα μακροχρονίως ανέργων (παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2335/1995 (Α’ 185), της περ. ΙΙΙ της υποπαρ. 1. της παρ. ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), το βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων (παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152), και το ειδικό εποχικό βοήθημα (άρθρο 18 και της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 1836/89 (Α’ 79). 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tourismos-santorini.jpg
Ντράπηκε και η ντροπή - Στη Σαντορίνη ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτι λόγω τουρισμού
Μετά τα γαϊδουράκια, η τοπική Κοινότητα της Σαντορίνης κακοποιεί και τους κατοίκους της - Τους ζητά να μείνουν σπίτι λόγω τουρισμού κακοδιαχείριση
Ντράπηκε και η ντροπή - Στη Σαντορίνη ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτι λόγω τουρισμού
peripoliko astinomia perama
Μυστήριο με νεκρό άνδρα στην Κορινθία: Βρέθηκε κρεμασμένος και με τραύμα από σφαίρα
Κορινθία: Νεκρός άνδρας στο Ζευγολατιό – Βρέθηκε κρεμασμένος και με τραύμα από σφαίρα!
Μυστήριο με νεκρό άνδρα στην Κορινθία: Βρέθηκε κρεμασμένος και με τραύμα από σφαίρα
viasmos
Αδιανόητο: Δικαστήριο ακύρωσε ποινή ισόβιας κάθειρξης για γυναικοκτονία λόγω «στρες κατά την πανδημία»
Δικαστήριο ακύρωσε ποινή ισόβιας κάθειρξης για γυναικοκτονία λόγω «στρες κατά την πανδημία» του κατηγορουμένου
Αδιανόητο: Δικαστήριο ακύρωσε ποινή ισόβιας κάθειρξης για γυναικοκτονία λόγω «στρες κατά την πανδημία»