ανεμωνη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι ανέφερε θαλάσσιος βιολογός για τη ανεμώνες

Σκηνές τρόμου σε μία παραλία στη Φθιώτιδα, καθώς μία 4χρονη άρχισε να ουρλιάζει από τον πόνο, καθώς είχε επάνω σε θαλάσσια ανεμώνη, με τους γονείς της που κάθονταν δίπλα της να προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η οικογένεια θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της την περασμένη Κυριακή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας. Κάποια στιγμή το κοριτσάκι που έπαιζε δίπλα στο νερό «ούρλιαξε από τον πόνο», όπως αναφέρει η μητέρα της, «και αμέσως τρέξαμε κοντά της χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί».

Αμέσως επικοινώνησε με την παιδίατρο και σε συνεννόηση μαζί της χορήγησε στην 4χρονη αντισταμινικό και κορτιζονούχα αλοιφή.

«Τέσσερις ακόμη άνθρωποι, που άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό άλλος σε μικρότερο τους είχε τσιμπήσει ανεμώνη, μας εξήγησαν τι είχε πάθει η μικρή, έτσι απομακρύναμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια και αμέσως της δώσαμε κορτιζόνη» λέει η μητέρα.

Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και η μικρή θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μη μείνει σημάδι, όπως εξήγησε η μητέρα.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Όπως έχει εξηγήσει μιλώντας στην ΕΡΤ η θαλάσσια βιολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, «η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη είναι επικίνδυνη γιατί εκκρίνεται οξύ που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα» τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για φυτό αλλά για ζώο.

Το τσίμπημά της προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό με το χαρακτηριστικό έγκαυμα που το συνοδεύει, εξαιτίας του δηλητηρίου που η θαλάσσια ανεμώνη φέρει για να ναρκώνει τα θύματά της. Εξάλλου η αίσθηση που έχει κάποιος από τέτοιο τσίμπημα είναι ότι καίγεται.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικά για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.

Τα πλοκάμια τα απομακρύνουμε από το δέρμα με κάτι σκληρό (π.χ. μια κάρτα) χωρίς να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια. Προσοχή, ξεπλένουμε με θαλάσσιο νερό.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες προσκολλώνται πάνω βράχια και πέτρες, γι’ αυτό θέλει προσοχή την ώρα που κάποιος μπαίνει στη θάλασσα ώστε να μην τις πατήσει κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα στο Μάιο είχαν αναφερθεί άλλα δύο περιστατικά σε μικρά παιδιά, στην περιοχή της Αργολίδας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
Σκηνές κινηματογραφικού θρίλερ στον Πειραιά: Πυροβολισμοί και έξι χειροβομβίδες
Συναγερμός στο Μικρολίμανο: Πυροβολισμοί σε αστυνομικό έλεγχο – Βρέθηκαν χειροβομβίδες και βαρύς οπλισμός
Σκηνές κινηματογραφικού θρίλερ στον Πειραιά: Πυροβολισμοί και έξι χειροβομβίδες
γιατροι προσληψεις
Θρόμβωση: Τα αθώα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία
Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών.
Θρόμβωση: Τα αθώα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία
φαναρι
Νέο φανάρι με κόκκινο σταυρό στους δρόμους – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
Παρότι το κόκκινο χρώμα στα φανάρια έχει συνδεθεί στο μυαλό των περισσότερων με την υποχρεωτική στάση, το συγκεκριμένο σήμα έχει διαφορετικό ρόλο και...
Νέο φανάρι με κόκκινο σταυρό στους δρόμους – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
πορτογαλία
Απίστευτη υπόθεση στην Πορτογαλία: Έδεσαν τα μάτια δύο μικρών παιδιών για «παιχνίδι» και τα εγκατέλειψαν σε δάσος
Αδιανόητη υπόθεση στην Πορτογαλία: Έδεσαν τα μάτια παιδιών και εξαφανίστηκαν
Απίστευτη υπόθεση στην Πορτογαλία: Έδεσαν τα μάτια δύο μικρών παιδιών για «παιχνίδι» και τα εγκατέλειψαν σε δάσος