auga
Από πού βγήκε η φράση «Αυγά σου καθαρίζουν;» - Το αρχαίο έθιμο που αγαπούσε ο Νέρωνας

Όλοι μας έχουμε ακούσει τη φράση «Αυγά σου καθαρίζουν;». Περίεργη σε σχέση με την ερμηνεία της. Πως όμως και από τι προήλθε; 

Πότε την χρησιμοποιούμε

Την χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάποιον να γελάει χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο ή αιτία.

Από πού προήλθε

Η προέλευση της δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται και φυσικά η φράση αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα στα βάθη της ιστορίας.

Οι Ρωμαίοι κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου διοργάνωναν μια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης και του θεού Διόνυσου (κάποιες πηγές αναφέρουν και τον Απόλλωνα). Κατά τη διάρκεια του γλεντιού οι συμμετέχοντες μεταξύ άλλων πετούσαν αυγά ο ένας στον άλλον.

Ο αυγοπόλεμος διαρκούσε μία ολόκληρη ημέρα και ήταν τόσο διασκεδαστικός που χάριζε το γέλιο σε όσους είχαν λάβει μέρος για βδομάδες. Στο γεγονός αυτό λάμβαναν μέρος πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, διασκεδάζοντας και ξεχνώντας τις διαφορές τους. 

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι στην γιορτή αυτή δεν συμμετείχαν όλοι! Πολίτες κατώτερης κοινωνικής τάξης αλλά και ανώτερης όπως άρχοντες, πολιτικοί και στρατηγοί, αυτοκράτορες και δεσποινίδες της πόλης δεν επιτρέπονταν να συμμετάσχουν στον "αυγοπόλεμο".

Aξίζει να σημειωθεί πως η γιορτή συγκινούσε ιδιαίτερα τον αυτοκράτορα Νέρωνα, ο οποίος επιδιδόταν σε αυγοπόλεμο κατά των αξιωματούχων του.

Πώς καθιερώθηκε η φράση

Το πέταγμα των αυγών ήταν αστεία διαδικασία που ακόμα και η ανάμνησή της σκορπούσε το γέλιο. Γι’ αυτό οι άνθρωποι έμοιαζαν να γελούσαν χωρίς λόγο, αλλά η αιτία ήταν τα αυγά. 

Έτσι, καθιερώθηκε η φράση «Αυγά σου καθαρίζουν;»

Η γιορτή αυτή συνεχίστηκε για λίγο καιρό με μεγάλη επιτυχία και στο Βυζάντιο και υιοθετήθηκε αργότερα και σε περιοχές όπως ο Πόντος.

Το έθιμο χάθηκε μέσα στους αιώνες, η φράση όμως έμεινε  την οποία χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε κάποιον να γελάει χωρίς λόγο και αφορμή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενος και ρομπότ σε γραφείο με υπολογιστή
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «σαρώνει» την αγορά: Αυτά τα επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν το 2030
Η λίστα που δείχνει ποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη – Η δραματική εικόνα στην Ελλάδα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «σαρώνει» την αγορά: Αυτά τα επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν το 2030
Κτήριο Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
Αντιδράσεις Καθηγητών στα ΑΕΙ για τις διαγραφές: "Μαύρη Παρασκευή" στη Φιλοσοφική – Αποχή από τα μαθήματα
Οι καθηγητές της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ μπαίνουν στη μάχη κατά των μαζικών διαγραφών φοιτητών – «Αυταρχικό μέτρο, πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση»
Αντιδράσεις Καθηγητών στα ΑΕΙ για τις διαγραφές: "Μαύρη Παρασκευή" στη Φιλοσοφική – Αποχή από τα μαθήματα
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιγαντιαίο τάνκερ
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιγαντιαίο τάνκερ – Τραμπ: «Η μεγαλύτερη όλων των εποχών»
«Διεθνής πειρατεία»: Σφοδρή αντίδραση της Βενεζουέλας για τη σύλληψη δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιγαντιαίο τάνκερ – Τραμπ: «Η μεγαλύτερη όλων των εποχών»
σεισμός
Σεισμός στο Αντίρριο σήμερα τα ξημερώματα – Αισθητός και στην Πάτρα
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην υποθαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, περίπου 1 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά του Αντιρρίου.
Σεισμός στο Αντίρριο σήμερα τα ξημερώματα – Αισθητός και στην Πάτρα