διωξεισ
Μόνο στον χώρο των εκπαιδευτικών, δεκάδες παραπέμπονται σε πειθαρχικά, ενώ διώκονται ακόμα και για δημόσια διατύπωση άποψης

Σήμερα το απόγευμα στα Προπύλαια (18.30) διοργανώνεται διαδήλωση για τις διώξεις από την πρωτοβουλία «Συνδικαλιστικές Οργανώσεις & Κινήσεις, Συλλογικότητες – Κινήσεις γειτονιάς» με κεντρικό αίτημα να παρθούν πίσω οι διώξεις των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των εργαζομένων. 

Mία από τις πρώτες κινήσεις της δεύτερης διακυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν να ψηφίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα αντεργατικό νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που θεσπίζει την εξαήμερη εργασία, τις κατά παραγγελία ελαστικές συμβάσεις, τη 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες και την ποινικοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ηταν ένα από τα πρώτα στοχευμένα «χτυπήματα» της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας, τα οποία ακολούθησε ένα μπαράζ συνδικαλιστικών - πολιτικών διώξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα ενάντια σε όποια φωνή υψώνεται για να αντισταθεί.

Μόνο μέσα στο τελευταίο εξάμηνο καταγράφονται πλήθος πειθαρχικών διώξεων και δικών συνδικαλιστών, εργαζομένων και νεολαίων που αγωνίζονται. Δεκάδες εκπαιδευτικοί στα σχολεία παραπέμπονται σε πειθαρχικά, σέρνονται σε δίκες, καλούνται σε απολογία, για συνδικαλιστική και πολιτική δράση και για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τα σωματεία τους ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Εκπαιδευτικοί διώκονται ακόμα και για δημόσια διατύπωση άποψης.

διωξεις

Παράλληλα, οι απεργίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες, όπως επίσης και η περιφρούρησή τους. Επιγραμματικά υπενθυμίζουμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διώξεων της τελευταίας περιόδου:

● Παραπομπή τον Ιανουάριο του 2024 στο πειθαρχικό 11 εκπαιδευτικών με την κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» γιατί απλώς συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και για συνδικαλιστική/κοινωνική δράση. Επίσης παραπέμφθηκαν 2 εκπαιδευτικοί γιατί διαδήλωσαν στις 6/12/2020 (πορεία για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου), παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων λόγω κόβιντ. Αλλοι 4 με το αιτιολογικό ότι σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά στο σχολείο, όπου διεξαγόταν ο διαγωνισμός PISA, ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το δικαίωμα που είχαν να κάνουν στάση εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη παραπέμφθηκε ένας δάσκαλος γιατί συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών. Στον Πειραιά επίσης και με την εξωφρενική κατηγορία για «κακόβουλη κριτική κατά της κυβέρνησης» έχουν ασκηθεί δύο διώξεις, επειδή εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστές έκαναν διαδικτυακή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Στην Αθήνα πάλι καταγράφηκαν διώξεις σε καθηγήτριες γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά στα σχολεία και σε 3 δασκάλες γιατί αδυνατούσαν να κάνουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους κατά την κακοκαιρία τον Φεβρουάριο του 2023.

● Στις 31 Μαρτίου είχαμε την εκδικητική απόλυση του διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου, λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση του συλλόγου του ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο σπάσιμο των φοιτητικών αγώνων, με το μέτρο της τηλεξεταστικής. Πρόσφατα η απόλυση ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις.

● Διώξεις συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ με την κατηγορία της παρεμπόδισης εκτέλεσης των δρομολογίων των πλοίων σε ημέρα πανεργατικής απεργίας. H δίκη του προέδρου της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογεώργου, έχει προσδιοριστεί για τις 10 Ιουνίου 2024.

● Δίωξη της προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Κατερίνας Πατρικίου, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ύστερα από συμμετοχή του σωματείου στην απεργία ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων καθαριότητας.

● Δίωξη του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) σε ένα θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» («Μαίνεται ο “πόλεμος” κατά του εργαζόμενου και προέδρου του σωματείου», 15.4.2024)

● Καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκιση του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου για τη συμμετοχή του σε απεργιακό αγώνα ενάντια στην απόλυση εργαζομένου.

● Δίωξη 10 μελών της ΟΡΜΑ που παραπέμπονται σε δίκη αύριο για συμμετοχή τους σε διεθνιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση.

● Δίωξη 46 εργαζομένων - ανέργων που παραπέμπονται σε δίκη στις 17/12, για την πραγματοποίηση εργατικής μοτοπορείας από το στέκι Pasamontaña τον Ιούνιο του 2020.

● Σχεδιαζόμενη δίωξη του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, επειδή υπερασπίστηκε δημόσια το δικαίωμα της συλλογικής δράσης απέναντι στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

συνέντευξη διώξεις

Όλες αυτές οι διώξεις συνδέονται με το γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας, καταστολής των φοιτητικών αγώνων, χτυπήματος των σωματείων και του δικαιώματος στην απεργία, αλλά και σε όσους διαμαρτύρονται για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidi
Πάτρα: Στο νοσοκομείο μαθητής δημοτικού που τραυματίστηκε στη διάρκεια σχολικής γιορτής
Ένας μαθητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τον τραυματισμό του από βεγγαλικό
Πάτρα: Στο νοσοκομείο μαθητής δημοτικού που τραυματίστηκε στη διάρκεια σχολικής γιορτής