ilikiomeni
Η μνήμη μας μπορεί να έχει κενά μερικές φορές, ειδικά όταν είμαστε πολυάσχολοι

Νιώθετε ότι ασθενεί η μνήμη σας; Η ήπια απώλεια μνήμης μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι αυτό συμβαίνει πιο συχνά καθώς μεγαλώνετε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται να πάθετε άνοια. Μόνο το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών με φυσιολογικά προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία εμφανίζουν άνοια κάθε χρόνο.

Όταν η λήθη είναι πρόβλημα

Εάν η απώλεια μνήμης σας δυσκολεύει να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας εργασίες, αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ξεχνάτε πράγματα που μόλις ακούσατε; Κάνετε την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά; Βασίζεστε σε σημειώσεις ή ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις για να βγάλετε τη μέρα σας; Μιλήστε στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι σας συμβαίνει αυτό.

Δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε πράγματα ή να λύσετε προβλήματα;

Όλοι κάνουν λάθος κάποιες φορές. Ίσως κάνατε ένα λάθος στο βιβλίο επιταγών τον περασμένο μήνα ή πληρώσατε λάθος ποσό σε έναν λογαριασμό. Αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα που όλοι μας κάνουμε. Αλλά αν πραγματικά δυσκολεύεστε να κάνετε πράγματα όπως να ακολουθήσετε τις οδηγίες σε μια γνωστή συνταγή ή να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς με τον τρόπο που κάνατε παλιά, αυτό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι προβλημάτων μνήμης.

Συναντάτε εμπόδια σε καθημερινές εργασίες;

Δυσκολεύεστε να χρησιμοποιήσετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης; Ξεχάσατε πώς να ρυθμίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων; Αν χρειάζεστε λίγη βοήθεια πού και πού με τέτοιου είδους πράγματα, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν έχετε προβλήματα με τις συνήθεις δραστηριότητες που κάνετε, όπως να οδηγείτε σε μέρη που πηγαίνετε πάντα, να παίζετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια ή να βρίσκετε το δρόμο σας στο παντοπωλείο, μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος μνήμης.

Πού πάρκαρα;

Σε όλους μας έχει συμβεί. Βγαίνετε από το κατάστημα και σκέφτεστε: «Τώρα, πού άφησα το αυτοκίνητό μου;». Είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε πού έχετε παρκάρει πού και πού. Αν όμως αυτό συμβαίνει τακτικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

Δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας;

Τις περισσότερες φορές, όταν ξεχνάτε πού έχετε αφήσει κάτι, όπως τα κλειδιά σας ή τα γυαλιά σας, θα πρέπει να ανατρέξετε στις κινήσεις που κάνατε και τα σημεία από τα οποία περάσατε. Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε συνεχώς πράγματα και δεν μπορείτε να τα εντοπίσετε, αυτό είναι ένα συνηθισμένο σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος μνήμης.

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξυπνήσει και έχουμε σκεφτεί: «Τι μέρα είναι σήμερα;». Δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο για να το καταλάβετε. Αλλά αν χάνετε συχνά την αίσθηση των ημερομηνιών, των εποχών ή του χρόνου που περνάει, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι πραγματικού προβλήματος μνήμης.

Πώς βρέθηκα εδώ;

Αν μπείτε σε ένα δωμάτιο και δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι κάνατε, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας. Συμβαίνει σε όλους μας. Αλλά οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μερικές φορές ξεχνούν πού βρίσκονται. Ή βρίσκονται κάπου και δεν θυμούνται πώς βρέθηκαν εκεί. Αν έχετε αυτό το πρόβλημα, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια.

Ποια είναι η λέξη γι' αυτό;

Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή λέξη μερικές φορές. Ή μπορεί να χρησιμοποιείτε μια λέξη με λάθος τρόπο. Μην ανησυχείτε. Αλλά οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ συχνά αρχίζουν να έχουν πραγματικά προβλήματα στο να μιλούν ή να γράφουν. Μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν τον σωστό όρο για οικεία αντικείμενα ή το όνομα κάποιου που γνωρίζουν καλά. Αν δυσκολεύεστε με ονόματα, λέξεις ή με το τι να πείτε στη συνέχεια, μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρής απώλειας μνήμης.

Απομακρύνεστε από τους φίλους και την οικογένεια;

Αποφεύγετε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας; Είναι δύσκολο να συνεχίσετε ή να παρακολουθήσετε μια συζήτηση; Όταν τα προβλήματα μνήμης γίνονται πιο σοβαρά, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να χάνουν το ενδιαφέρον τους για χόμπι, κοινωνικές εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες που τους άρεσε να κάνουν. Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, ήρθε η ώρα να μιλήσετε σε κάποιον.

Κάντε ένα τεστ μνήμης

Αν δεν είστε σίγουροι αν αυτό που περνάτε είναι απλώς μια φυσιολογική γήρανση, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να το καταλάβετε. Θα γνωρίζει αν η απώλεια μνήμης που έχετε εμπίπτει στο φυσιολογικό εύρος ή όχι. Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις και μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά εξετάσεων. Μπορεί επίσης να σας ελέγξει για άλλα προβλήματα που μπορεί να μοιάζουν με άνοια, όπως παρενέργειες φαρμάκων ή κατάθλιψη.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

Αν η μνήμη σας είναι εντάξει αλλά εξακολουθείτε να ανησυχείτε, μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι' αυτό. Οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα, στην επίλυση γρίφων ή σε άλλες δραστηριότητες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Είναι πιθανό ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Είναι επίσης καλή ιδέα να μειώσετε το άγχος σας, να τρώτε σωστά και να ασκείστε.

Πηγή: healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για το ΦEK κατανομής των 1.723 οργανικών Θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Tαυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων Θέσεων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Αντίστροφη μέτρηση για το ΦEK κατανομής των 1.723 οργανικών Θέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης