Πρόσφυγες στη Μικρασιατική Καταστροφή
Ένα μεγάλο ονομαστικό ευρετήριο

Έναν κατάλογο που σήμερα είναι συγκινητικά φορτισμένος για τους απογόνους των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα από τον Εύξεινο Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, διέσωσε και δημοσίευσε πριν από λίγα χρόνια η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Πρόκειται για ένα ονομαστικό ευρετήριο, αρκετά μεγάλο σε έκταση, που καταρτίστηκε από το υπουργείο Γεωργίας και την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, και δημοσιεύτηκε το 1928, όπως αναφέρει το pontosnews.gr

Για την κατάρτισή του χρησιμοποιήθηκαν οι δηλώσεις αποζημίωσης που είχαν κατατεθεί από τους αγρότες. Επιπλέον, περιλαμβάνονται όσοι εγκατέλειψαν τις αγροτικές περιοχές στις οποίες το κράτος εγκατέστησε πρόσφυγες, αλλά και όσοι εγκαταστάθηκαν μετά την 1η Ιουλίου του 1928.

Στους τόμους του ευρετηρίου το όνομα που εμφανίζεται είναι αυτό του αρχηγού της κάθε οικογένειας, με την «υποσημείωση» ότι ίσως υπάρχουν κάποιοι που έχουν δεύτερο και τρίτο επίθετο και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το αναζητήσουν σε άλλο γράμμα της αλφαβήτου. Επίσης επισημαίνεται ότι η ορθογραφία των επιθέτων ίσως να είναι διαφορετική – οι βασικότερες διαφορές έχουν εντοπιστεί στα διπλά σύμφωνα που βρίσκονται είτε στην αρχή είτε στο μέσο, στα ταυτόφωνα φωνήεντα και στις καταλήξεις, ειδικά των γυναικείων επιθέτων.

Ενδεικτικό της συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει –με δεδομένες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1920– είναι ότι στους ονομαστικούς καταλόγους υπάρχουν και πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής των προσφύγων, για το αν δικαιούνταν αποζημίωση, για το αν έφυγαν από το συνοικισμό, για το αν αυτός που έχει καταγραφεί είναι αρχηγός ή μέλος της οικογένειας και για το αν εγκαταστάθηκε στο συνοικισμό πριν ή μετά το 1928.

Δείτε εδώ τα ονόματα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: 162 μόνιμοι διορισμοί στη Γ' Δωδεκανήσου την τελευταία 5ετία
Τα στοιχεία διορισμών και προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή της Καλύμνου και της Γ’ Δωδεκανήσου έδωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας
Σοφία Ζαχαράκη: 162 μόνιμοι διορισμοί στη Γ' Δωδεκανήσου την τελευταία 5ετία
Ιωάννινα
Ιωάννινα: Καθίζηση 3 μέτρων έξω από το 8ο ΓΕΛ – «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε μαθητές»
Σκούπα του Δήμου «βυθίστηκε» στο σημείο όπου 10 λεπτά πριν συγκεντρώνονταν δεκάδες μαθητές
Ιωάννινα: Καθίζηση 3 μέτρων έξω από το 8ο ΓΕΛ – «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε μαθητές»