Βασιλακόπουλος: Τι λέει για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο Βασιλακόπουλος εξηγεί αν υπάρχουν κίνδυνοι από το εμβόλιο της AstraZeneca

Η AstraZeneca προ ημερών ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορονοϊό.

H εταιρεία έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας μίλησε στο MEGA για την απόσυρση του εμβολίου.

«Δεν κινδυνεύει κανένας. Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά την χορήγηση της δόσεως.

Δηλαδή όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον».

Όσον αφορά τους λόγους απομάκρυνσης ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε: «Υπάρχει τρομερή διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων που είναι διαφορετικής τεχνολογίας από το AstraZeneca.

Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίζουν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων.

Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά σπάνιας επιπλοκής η AstraZeneca δεν επικαιροποίησε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ιού που έχουμε σήμερα.

Άρα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για το αρχικό στέλεχος του ιού κι ως εκ τούτου δεν θα έχει κι αποτελεσματικότητα σήμερα. Έτσι δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χιον
Κλειστά σχολεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και σε Δήμους της Αρκαδίας λόγω κακοκαιρίας
Κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους αύριο, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι...
Κλειστά σχολεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και σε Δήμους της Αρκαδίας λόγω κακοκαιρίας
Νηπιαγωγείο με κάγκελα
Κλειστοί αύριο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Πειραιά λόγω κακοκαιρίας
Όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Κλειστοί αύριο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Πειραιά λόγω κακοκαιρίας