Εκκλησία
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, μπορεί να ενισχύσει και την αίσθηση της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους

Η ενεργή συμμετοχή σε θρησκευτικές δράσεις, όπως η επίσκεψη στην εκκλησία, συνδέεται με ψυχική ευημερία, σύμφωνα με ολοένα και περισσότερες έρευνες.

Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση αυτή, λένε οι ερευνητές και οι κληρικοί, είναι ότι οι χώροι λατρείας μπορούν να παρέχουν ένταξη σε μία κοινότητα όπου γίνονται αποδεκτοί οι πολίτες, παράγοντας που είναι σημαντικός για την ψυχική υγεία του ανθρώπου και επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της απομόνωσης και της μοναξιάς.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε μια εποχή που παρατηρείται μείωση της τακτικής προσέλευσης στις λειτουργίες παγκοσμίως και σε όλα σχεδόν τα θρησκευτικά δόγματα και αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης και άγχους, όπως γράφει η Wall Street Journal.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος εμπειρικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ενεργοί στην πίστη τους τείνουν να είναι αποδέκτες μιας σειράς σημαντικών οφελών για τη σωματική και ψυχική υγεία», λέει ο Byron Johnson, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Baylor.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, μπορεί να ενισχύσει και την αίσθηση της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους.

Η βοήθεια προς τους άλλους, την οποία πολλές θρησκείες προάγουν μέσω οργανωμένων προγραμμάτων προσέγγισης, δημιουργεί συμπόνια, η οποία, όπως έχουν διαπιστώσει οι ψυχολόγοι, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εκκλησίες ή δεν πήγαν ποτέ, επειδή δεν αισθάνονται αποδεκτοί.

Μάλιστα, οι νέοι εκφράζουν μέσα από έρευνες αισθήματα αποξένωσης για τις θέσεις ορισμένων θρησκειών σχετικά με το φύλο, την άμβλωση και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι οποίες τους οδηγούν σε αποκλεισμό, επειδή δεν ταιριάζουν στο μοτίβο μιας θρησκευτικής κοινότητας.

Η αίσθηση του ανήκειν στην εκκλησία

Ο Johnson του Baylor είναι συνυπεύθυνος μιας μελέτης σχετικά με το τι κάνει τους ανθρώπους να ευημερούν.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με την Gallup, διαπίστωσαν ότι μεταξύ 200.000 ανθρώπων που συμμετείχαν σε έρευνα παγκοσμίως, ότι όσοι παρακολουθούσαν θρησκευτικές λειτουργίες εβδομαδιαίως, είχαν υψηλότερη βαθμολογία «ευημερίας» από εκείνους που δεν παρακολουθούσαν ποτέ.

Οι βαθμολογίες προσδιορίστηκαν μέσω 12 ερωτήσεων σχετικά με την ευτυχία, τις στενές κοινωνικές σχέσεις, την οικονομική σταθερότητα, τη σωματική και ψυχική υγεία και τις θρησκευτικές πρακτικές.

Μια μελέτη της Sapien Labs, η οποία διεξάγει μια παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα σε 240.000 άτομα σε 65 χώρες, διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευημερίας, έχουν και χαμηλότερα επίπεδα ενεργής θρησκευτικής άσκησης, όπως ο εκκλησιασμός, η προσευχή και η ανάγνωση των γραφών.

Η μελέτη Sapien ορίζει την ψυχική ευημερία ως την «ικανότητα αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων και παραγωγικής λειτουργίας».

Η θρησκεία παρέχει ένα πλαίσιο για την τακτική συνεύρεση ανθρώπων, αλλά δεν μπορείτε απλώς να εμφανιστείτε για να επωφεληθείτε, λέει η Tara Thiagarajan, ιδρύτρια της Sapien Labs. «Πρέπει να συμμετέχετε ενεργά, να το αισθάνεστε αυτό που κάνετε», συμπληρώνει η Tara.

«Όταν οι άνθρωποι είναι περισσότερο κοινωνικά δεσμευμένοι, τότε τείνουν να νιώθουν περισσότερη αγάπη για τους άλλους, γεγονός που ενισχύει την ψυχική ευεξία», καταλήγει η ίδια.

Πηγή: news247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
παραλίες
Οι κρυμμένες παραλίες της Αττικής που αξίζει να ανακαλύψεις
Η αλήθεια είναι πως το «μπάνιο σε παραλία της Αθήνας» μοιάζει πολλές φορές με Γολγοθά. Κυρίως, γιατί όλοι συνηθίζουν να πηγαίνουν στις ίδιες...
Οι κρυμμένες παραλίες της Αττικής που αξίζει να ανακαλύψεις