σκύλος
Πώς αλλάζει η συμπεριφορά ενός γεράκου σκύλου και ποιες είναι οι ανάγκες του

Στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας ο σκύλος έχει ανάγκη περισσότερης φροντίδας και κατανόησης. Αλλάζει η ψυχολογία του και οι σωματικές του λειτουργίες αρχίζουν να εξασθενούν.

«Ένας σκύλος μικρού/μεσαίου μεγέθους θεωρείται ηλικιωμένος μετά την ηλικία των επτά ετών, ενώ ο μεγαλόσωμος, μετά την ηλικία των πέντε ετών. Το προσδόκιμο ζωής ποικίλει, αλλά, συνήθως, οι μικρόσωμες φυλές τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος διατροφής σκύλων, Μελίνα Κυπριανίδη.

Οι κηδεμόνες, όπως λέει, θα πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα βιώσουν τα σκυλάκια τους καθώς μεγαλώνουν, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Αλλαγές συμπεριφοράς

Σύμφωνα με την κα Κυπριανίδη, οι αλλαγές στη συμπεριφορά των ηλικιωμένων σκύλων μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές. Πάντα, όμως, πρέπει να εξετάζεται και να αποκλείεται η περίπτωση ασθένειας.

Ένας γεράκος σκύλος, όπως αναφέρει η κα Κυπριανίδη, μπορεί να εκδηλώσει ξαφνική επιθετικότητα προς ανθρώπους ή ζώα. Αντιδρά με γάβγισμα, γρύλισμα, ακόμη και με δάγκωμα. Συμπεριφορές, που κατά το παρελθόν δεν είχε παρουσιάσει.

«Ο φόβος είναι μια ακόμη από τις συμπεριφορές που μπορεί να αποκτήσει σε αυτή την ηλικία. Να φοβάται θορύβους, αγγίγματα, ή ακόμη και να εκδηλώσει άγχος αποχωρισμού. Κάποιες ενδείξεις ότι το σκυλάκι μας φοβάται, είναι το αδικαιολόγητο λαχάνιασμα, το να γλύφει τα χείλη του, το χασμουρητό, η προσπάθεια να φύγει. Να περπατάει με μικρά και γρήγορα βήματα προς τις ίδιες κατευθύνσεις, τα γουρλωμένα μάτια ή το τρέμουλο», περιγράφει η κα Κυπριανίδη.

Όπως αναφέρει, αρκετοί κηδεμόνες λένε ότι τα ηλικιωμένα σκυλάκια τους είναι σαν να έχουν κατάθλιψη. Έχουν μειωμένη όρεξη, απροθυμία να σηκωθούν από το κρεβατάκι τους. Δεν παίζουν μαζί τους, όπως παλαιότερα, και, γενικότερα, έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσαν.

Υγεία

Ένα ηλικιωμένο σκυλάκι, που δεν εκδηλώνει επιθυμία για άσκηση και άλλες δραστηριότητες, όπως λέει η κα Κυπριανίδη, νιώθει ότι οι αντοχές του αρχίζουν να μειώνονται. Δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Ίσως να μην μπορεί να τρέξει, ούτε να περπατήσει, επειδή έχει αρθριτικά.

«Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ο κύριος λόγος που τα ηλικιωμένα σκυλάκια αποφεύγουν την άσκηση. Εννοείται ότι, εάν παρατηρήσουμε δυσκολίες στις κινήσεις τους, επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο. Έτσι ώστε, να μη φτάσει σε προχωρημένη κατάσταση η ασθένεια και υποφέρουν», τονίζει η κα Κυπριανίδη.

Διατροφή

Πολύ σημαντική είναι, όπως λέει η κα Κυπριανίδη, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου. Έτσι ώστε να διατηρηθεί το ιδανικό βάρος του και να μην επιβαρύνει την υγεία του με ακατάλληλες τροφές.

Διευκρινίζει ότι ένας σκύλος με αρθριτικά δυσκολεύεται να φάει όταν το μπολ του είναι στο πάτωμα. Οπότε, φροντίζουμε να το τοποθετούμε σε ψηλότερο σημείο.

Περιποίηση/φροντίδα

Σύμφωνα με την κα Κυπριανίδη, η οδοντική υγιεινή είναι επίσης πολύ σημαντική.

Συνήθως, οι μικρόσωμες φυλές χάνουν πιο εύκολα τα δόντια τους από ό,τι οι μεγαλόσωμες. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις φλεγμονές. Και να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.

«Την ίδια φροντίδα χρειάζονται και το δέρμα, το τρίχωμα, τα μάτια, αλλά και τα αυτιά του. Επίσης, χρειάζονται κόψιμο και τα νύχια του. Παράλληλα, το δέρμα του γίνεται πιο ευαίσθητο. Καλό είναι, ο καλλωπισμός του να γίνεται με υποαλλεργικά προϊόντα», αναφέρει η κα Κυπριανίδη.

Προσοχή στο σπίτι

Φροντίζουμε για την ασφάλεια του σκύλου μας μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κα Κυπριανίδη, εάν γλιστράει στο πάτωμα, αυτό μπορεί να του προκαλέσει κάκωση στις αρθρώσεις. Εάν το σπίτι είναι μεζονέτα, το πιο πιθανό είναι να μη μπορεί να ανέβει τις σκάλες με ευκολία. Και να καταπονείται το μυοσκελετικό του.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως λέει η κα Κυπριανίδη, στο ισόγειο του σπιτιού δημιουργούμε τον δικό του χώρο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ανέβει τις σκάλες.

Όταν έρθει το τέλος

Τέλος η κα Κυπριανίδη αναφέρει: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το ηλικιωμένο σκυλάκι χρειάζεται έναν χώρο που να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία. Ένα ζεστό κρεβατάκι τον χειμώνα και ένα δροσερό χώρο το καλοκαίρι.

Και όταν έρθει το τέλος, να είμαστε δίπλα στο ηλικιωμένο σκυλάκι μας. Γιατί για αυτό ήμασταν όλος του ο κόσμος».

Πηγή: in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προτυπα 1.jpg
Αύριο η κλήρωση για τα Πειραματικά - Εξετάσεις στις 18/5 για τα Πρότυπα: Τι ισχύει όταν υπάρχουν κενές θέσεις
Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Δείτε αναλυτικά τον αριθμό εισακτέων μαθητών/τριών
Αύριο η κλήρωση για τα Πειραματικά - Εξετάσεις στις 18/5 για τα Πρότυπα: Τι ισχύει όταν υπάρχουν κενές θέσεις
γυναικοκτονία
Νέα γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τον είχε καταγγείλει - «Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά»
«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», είπε σε δικό της πρόσωπο η κόρη του θύματος της γυναικοκτονίας στο Μενίδι
Νέα γυναικοκτονία στο Μενίδι: Τον είχε καταγγείλει - «Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά»