Air_Fryer
Τι πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να αποκτήσετε μια φριτέζα αέρος

Το air fryer ή αλλιώς φριτέζα αέρος είναι μία από τις πιο πολυζήτητες ηλεκτρικές συσκευές τον τελευταίο ένα χρόνο και βρίσκεται ψηλά στη λίστα των αγορών. Χιλιάδες είναι τα βιντεάκια που κατακλύζουν καθημερινά τα social media και κυρίως το Tik Tok, με υγιεινές και πρωτότυπες συνταγές που μπορείς να μαγειρέψεις εύκολα και γρήγορα.

Τι είναι όμως και τι παρέχει το air fryer σε αντίθεση με τις συμβατικές συσκευές για ψήσιμο;

Πώς λειτουργεί το air fryer, τα πλεονεκτήματα στο φαγητό

Eίναι μία μικρή εύχρηστη συσκευή, η οποία λειτουργεί με πολύ θερμό αέρα σε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Ένα air fryer πρακτικά είναι σα να τηγανίζει φαγητό σε καυτό αέρα. H συσκευή παρέχει έναν κυκλώνα καυτού αέρα, που λειτουργεί χωρίς λάδι ή έστω με ελάχιστο. Με αυτή τη συσκευή μπορείς να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα οτιδήποτε τηγανητό, όπως κοτομπουκιές, φτερούγες, πατάτες ή λαχανικά, να ζεστάνεις την πίτσα, τα ζυμαρικά σου ή ό,τι άλλο θέλεις. Μάλιστα τα τηγανητά της φριτέζας αέρος έχουν το πλεονέκτημα πολλές φορές να είναι νοστιμότερα λόγω της απουσίας του υπερβολικού λαδιού.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το air fryer εξοικονομεί αρκετά χρήματα σε σχέση με το μαγείρεμα σε έναν μεγάλο φούρνο. Μαζί με το γεγονός ότι οι φριτέζες αέρος δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο, είναι απλές στη χρήση και εύκολες στο καθάρισμα.  Η συγκεκριμένη συσκευή εκτός των άλλων ενισχύει και τις προσπάθειες ενός νοικοκυριού για υγιεινή διατροφή.

Οι διαφορές με τον φούρνο, τι μπορείς να μαγειρέψεις

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ενός κανονικού φούρνου και ενός air fryer είναι ότι ο ανεμιστήρας της φριτέζας φυσάει αέρα πολύ γρήγορα σε έναν χώρο στον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό που συνήθως είναι μικρότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο ζεστός αέρας χτυπά το φαγητό πιο γρήγορα και έτσι δεν χάνει τόση θερμότητα κατά τη μεταφορά, όσο στον φούρνο. Οι περισσότερες φριτέζες διαθέτουν και σχάρα ή διάτρητο καλάθι, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να περάσει και να χτυπήσει το φαγητό από όλες τις πλευρές.

Αυτός ο γρήγορος καυτός αέρας που προσφέρει το air fryer, ροδίζει το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα κατεψυγμένα σνακ, τα λαχανικά και τα ψάρια, χωρίς να ψηθούν υπερβολικά στο εσωτερικό τους. Αυτό το αποτέλεσμα, κρούστα από έξω και ζουμερό από μέσα, μοιάζει αρκετά με το βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Αν προβληματίζεστε μήπως το φαγητό που μαγειρεύεις σε μια φριτέζα αέρος θα μοιάζει με το ξεροψημένο ενός φούρνου, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς έχετε γρήγορα τηγανητά φαγητά χωρίς να βυθίζονται στο λάδι με κρούστα λόγω του καυτού αέρα.

Μπορείς να μαγειρέψεις τηγανητά φαγητά, όπως φτερούγες κοτόπουλου, κοτομπουκιές, τηγανητές πατάτες, τυροκροκέτες, κεφτεδάκια, σπιτικές τηγανητές πατάτες κ.ά. Επίσης, μπορείς να μαγειρέψεις ψάρια, όπως σολομό, αλλά και λαχανικά, πίτσα και ψωμί. Μπορείς επίσης, να ζεστάνεις το φαγητό ή να ξαναζεστάνεις το περίσσευμα. Επιπλέον μπορείτε να πειραματιστείτε και με το ψήσιμο κρέατος, ψαριών, λαχανικών, γλυκών, γκρανόλα και ψήσιμο ξηρών καρπών. 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apth
ΑΠΘ: Επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες σε Διεθνές Συνέδριο για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα
Επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες θα συμμετάσχουν σε Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα
ΑΠΘ: Επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες σε Διεθνές Συνέδριο για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα
foto_education.jpg
Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας: «Όχι άλλη απαξίωση» – Ζητούν προσλήψεις από την α’ φάση και πλήρες ωράριο
Διεκδίκηση ίσης μεταχείρισης και πλήρους ωραρίου από την ΠΕΚΑΓΕΠΕ – Σαφές μήνυμα προς το ΥΠΑΙΘΑ ενόψει της α’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών
Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας: «Όχι άλλη απαξίωση» – Ζητούν προσλήψεις από την α’ φάση και πλήρες ωράριο