Thumbnail
Mε αυτή τη συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, ακόμα κι αν έχετε οικογενειακό ιστορικό

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένας τρόπος που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά σχεδόν 300%. Μόνο στις ΗΠΑ, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1 στους 9 ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Δυστυχώς, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί από εμάς γνωρίζουμε κάποιον με άνοια ή Αλτσχάιμερ και ίσως έχουμε ακόμη και οικογενειακό ιστορικό με νόσους που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία.

Παράγοντες κληρονομικότητας και τρόπος ζωής:

Υπάρχουν πολλά γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Ενώ τα γονίδια μπορούν να κληρονομηθούν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια σε ένα άτομο. Πολλά πράγματα μπορούν να “ενεργοποιήσουν” και να “απενεργοποιήσουν” τα γονίδια, όπως:

 • το περιβάλλον (αστικό ή αγροτικό),
 • ο τρόπος ζωής (διατροφή και σωματική δραστηριότητα),
 • η διαχείριση των παραγόντων κινδύνου (όπως το μη κάπνισμα) και άλλα.

Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, υπάρχει ένας παράγοντας που ξεχωρίζει για τις προστατευτικές του ιδιότητες – ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Μια μελέτη στο Journal of the American Medical Association διαπίστωσε ότι, ανάλογα με τον γενετικό κίνδυνο, ορισμένοι άνθρωποι με υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σχεδόν 300% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Συμβουλές υγιεινού τρόπου ζωής για την άνοια: Προστατέψτε τον εγκέφαλό σας

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ευτυχώς εφικτή για όλους, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα, το σπίτι ή τον προϋπολογισμό σας.

Ένας από τους κύριους πυλώνες της υγιεινής ζωής είναι η σωματική άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένηση και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα και αν διαρκεί μόλις 10 λεπτά την ημέρα.

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα μερικές φορές την εβδομάδα και η αερόβια άσκηση (cardio) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
Εξίσου σημαντικό, είναι να βρείτε μια μορφή άσκησης που απολαμβάνετε ώστε να τη διατηρήσετε στη ρουτίνα σας.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Όσον αφορά την άνοια, υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις που παρέχουν επιπλέον οφέλη. Η διατροφή MIND αποτελεί συνδυασμό της Μεσογειακής διατροφής και της διατροφής DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), εστιάζοντας σε τρόφιμα εξαιρετικά ωφέλιμα για τον εγκέφαλο. Στον πυρήνα αυτού του διατροφικού πλαισίου βρίσκεται η κατανάλωση:

 • άφθονων δημητριακών ολικής άλεσης,
 • πράσινων φυλλωδών λαχανικών,
 • μούρων,
 • ψαριών,
 • ξηρών καρπών,
 • οσπρίων και
 • λαχανικών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή MIND μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, ακόμα και σε άτομα που ήδη εμφανίζουν συμπτώματα.

Συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε για διαύγεια και καλή μνήμη

Εκτός από τις γνωστές κακές συνήθειες, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο προφανείς, που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη σας αρνητικά καθώς μεγαλώνετε.

3 κοινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης:

 • Ανεπαρκής ύπνος
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Κοινωνική απομόνωση

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τον εγκέφαλό σας με διάφορους τρόπους. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, υπάρχουν συμβουλές από ειδικούς που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως μείωση του χρόνου χρήσης οθονών πριν τον ύπνο, αποφυγή αλκοόλ το βράδυ και άλλα.

Κατάχρηση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου σας.

Κοινωνική απομόνωση

Ενώ ίσως δεν είναι τόσο εμφανές, η υγιής κοινωνική ζωή είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε τη διαύγειά σας καθώς μεγαλώνετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι διατρέχουν κίνδυνο για μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Προσπαθήστε να αφιερώνετε τακτικά χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμα και αν είναι διαδικτυακές.

 Η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζουν πάνω από 6 εκατομμύρια ενήλικες στην Αμερική και πιθανώς και άτομα μέσα στην οικογένειά σας. Ενώ η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί τον Νο1 τρόπο για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Οι συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη διαύγειά σας καθώς μεγαλώνετε:

 • η σωστή διατροφή,
 • η τακτική άσκηση,
 • ο καλός ύπνος και
 • η κοινωνική ζωή. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

w16-70446foithtikesekloges.jpg
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος
Πανσπουδαστική: Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή θα υπερασπιστούν τις συλλογικές δημοκρατικές τους διαδικασίες και τους συλλόγους τους!
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος
klopi_1.jpg
Απίστευτο: Παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση τους κλέφτες να κάνουν πλιάτσικο στο σπίτι του
Ο ιδιοκτήτης έλειπε στο εξοχικό του - Απίστευτο περιστατικό στη Νίκαια
Απίστευτο: Παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση τους κλέφτες να κάνουν πλιάτσικο στο σπίτι του
nosokomeio-paidwn
Παρβοϊός: Δραματική αύξηση στα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων -Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
Παρβοϊός: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων
Παρβοϊός: Δραματική αύξηση στα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων -Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε
EKPA
ΕΚΠΑ: Κονδύλι 1.128.954 € για αποκατάσταση φθορών και αύξηση μέτρων ασφαλείας των κτηρίων
Προβλέπεται η αύξηση των μέτρων ασφαλείας των κτηρίων με την τοποθέτηση θυρών ασφαλείας, κιγκλιδωμάτων συναγερμών και την βελτίωση του φωτισμού...
ΕΚΠΑ: Κονδύλι 1.128.954 € για αποκατάσταση φθορών και αύξηση μέτρων ασφαλείας των κτηρίων