προσφυγες
«Από την υπερβολική όμως σιγουριά τότε, ο πόνος θα είναι αβάσταχτος»

Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στα Καρδάμυλα της Χίου, με το θάνατο τριών παιδιών και το αμέσως επόμενο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα που είχε σαν αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι- ανάμεσά τους και ένα βρέφος- να χάσουν τη ζωή τους η ιστορία συνεχίζει να γράφει: Άλλοι πεθαίνουν και άλλοι κονομάν…

Νοσοαγνωσία λένε οι ψυχίατροι είναι η ανικανότητα αναγνώρισης αντικειμένου, παρά την επάρκεια πληροφοριών που φτάνουν  γι’ αυτά στο εγκέφαλο, από τα μάτια, τα αυτιά ή την αφή μας.

Δεν είμαι γιατρός, όμως θα αποπειραθώ να κάνω μια αυθαίρετη μετάφραση με κίνδυνο ακόμα και να παραποιήσω τον παραπάνω επιστημονικό όρο.

Οι καθημερινές μας συνήθειες που μας αναγκάζουν να λειτουργούμε μηχανικά, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σ’ ένα εγκεφαλικό λήθαργο. Η απλή συνηθισμένη κίνηση για παράδειγμα,  του να αποφύγουμε μια καρέκλα, είναι απολύτως μηχανική. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε γιατί την αποφύγαμε.

Η εξέλιξη αυτού έχει να κάνει με το όλον. Τις τεράστιες αποφυγές μας και τις απειροελάχιστες επιθυμίες έρευνας και συνύπαρξης με οτιδήποτε δεν ανήκει στο δικό μας «γκέτο».

Ο δυτικός άνθρωπος έχει χάσει το ψυχικό του υπόβαθρο, έχει ξεχάσει να βλέπει , να αναγνωρίζει και μετά να λειτουργεί. Απλά απορρίπτει …

Το ενδιαφέρον του είναι μόνο σωματικό. Η υπόλοιπη υπόσταση δυστυχώς εξανεμίζεται.

Η ιστορία με τους πολέμους γύρω μας και με τους πρόσφυγες να γυρίζουν στις γειτονιές της Ευρώπης, κάνοντας τα τερτίπια των δουλεμπόρων, αποδεικνύει την ψυχική μας ένδεια.

Μακριά από το σπίτι μου και όπου αλλού. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη ότι ο εγκέφαλος μας  έχει ρετάρει, κάνοντας την αποφυγή μια ακόμη αυτοματοποιημένη κίνηση.

Το κλου βέβαια στην υπόθεση αυτή είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου, όλοι μας όσες καρέκλες και αν αποφύγουμε, κάποια θα βρεθεί να μας φαρμακώσει το καλάμι. Από την υπερβολική όμως σιγουριά τότε, ο πόνος θα είναι αβάσταχτος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

euroekloges.jpg
Ευρωεκλογές: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Η εγκύκλιος
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024
Ευρωεκλογές: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία - Η εγκύκλιος