Με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα συνδέεται η λοίμωξη από SARS-CoV-2, μέχρι και 12 μήνες μετά τη λοίμωξη, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Σεούλ στη Νότια Κορέα χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο εθνικές μεγάλης κλίμακας μελέτες γενικού πληθυσμού στην Κορέα και την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν δεδομένα για περισσότερους από 10 εκατ. Κορεάτες και 12 εκατ. Ιάπωνες ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με Covid-19, κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.
Οι ασθενείς με Covid-19 αντιστοιχήθηκαν με ασθενείς με λοίμωξη από γρίπη και με άτομα που δεν μολύνθηκαν από τις δύο λοιμώξεις. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα δεδομένα έναν, έξι και 12 μήνες μετά τη νόσηση με Covid-19 ή γρίπη.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι νόσησαν με Covid-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα έως και 12 μήνες μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Η μεγαλύτερη σοβαρότητα της λοίμωξης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για περιστατικό ρευματικού νοσήματος.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, εκτός από εκείνους που νόσησαν με σοβαρή Covid-19 παρά τον εμβολιασμό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ