Thumbnail
Συνθήκες ζούγκλας επικρατούν στο αστικό δίκτυο της χώρας

Αναμφίβολα, δεν έχουν όλα τα οδηγικά λάθη την ίδια βαρύτητα. Επί παραδείγματι, δεν μπορεί να εξισωθεί το παρκάρισμα σε μια θέση ελεγχόμενης στάθμευσης, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Από την άλλη επικρατεί μια παρανόηση, με πολλούς οδηγούς να εκλαμβάνουν ορισμένες παραβάσεις ως πολύ πιο αθώες απ’ ότι πραγματικά είναι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τέλεση αναστροφής, δηλαδή η επιτόπια στροφή 180 μοιρών, ένας «μεγάλος» ελιγμός που απαιτεί και τα δύο ρεύματα του δρόμου για να πραγματοποιηθεί αφού γίνεται για να αλλάξουμε κατεύθυνση.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αναστροφή επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ενός δρόμου, αφού οπουδήποτε αλλού η πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος αυξάνεται δραστικά για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα σε έναν επαρχιακό δρόμο με διπλή διαχωριστική γραμμή η αναστροφή μπορεί να αιφνιδιάσει τους οδηγούς και στα δύο ρεύματα, οι οποίοι δεν περιμένουν αυτή την κίνηση ή/και δεν έχουν την ορατότητα που απαιτείται.

Η παράνομη αναστροφή απαντάται ακόμη περισσότερο στο αστικό περιβάλλον, σε κεντρικές λεωφόρους με πολλούς οδηγούς να καταφεύγουν σε αυτή για να αποφύγουν κάποιο μποτιλιαρισμένο δρόμο σε ώρα αιχμής της κίνησης των οχημάτων, βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους τη ζωή αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου. Δεν είναι, άλλωστε, λίγα τα δυσάρεστα περιστατικά που οφείλονται στην τέλεση αναστροφής.

Τι ισχύει για την αναστροφή, σύμφωνα με τον ΚΟΚ

Η πραγματοποίηση αναστροφής απαγορεύεται σύμφωνα με τον ΚΟΚ σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες και φυσικά όπου υπάρχει στο οδόστρωμα μονή ή διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή. Επίσης απαγορεύεται στα σημεία του δρόμου όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα ρύθμισης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αυτός που πραγματοποιεί παράνομα αναστροφή σε ένα αυτοκινητόδρομο, οδό ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες (Άρθρο 29) το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ. Το τσουχτερό πρόστιμο που επιβάλλει ο ΚΟΚ στους οδηγούς είναι το ίδιο με εκείνο που επιβάλλεται στην περίπτωση παραβίασης ερυθρού σηματοδότη ή πινακίδας «STOP» και δείχνει έως ένα βαθμό τη μεγάλη επικινδυνότητα αυτής της παράβασης.

Πηγή: carandmoto

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού