φάρμακα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας

 

Νέες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα αναμένεται να δούνε οι ασθενείς το επόμενο διάστημα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε το πράσινο φως για ανατιμολόγηση σε φθηνά σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για φάρμακα που κοστίζουν έως 5 ευρώ και τα οποία θα λάβουν μικρές αυξήσεις ώστε να μην εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων.

Το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι με τις αυξήσεις θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στα συγκεκριμένα φτηνά φάρμακα, αφού πολλές εταιρίες τα αποσύρουν καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Ήδη ο ΕΟΦ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία ώστε να δοθούν οι αυξήσεις σε φάρμακα οι εταιρείες των οποίων έχουν αιτηθεί την ανατιμολόγηση τους, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις φαρμακευτικές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανούν οι αυξήσεις οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι μεγάλες, καθώς η αλλαγή αφορά σε φάρμακα τα οποία κοστίζουν έως 5 ευρώ.

Το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας

Με βάση πάντως τον προσωρινό Πρόεδρο του ΕΟΦ Ευάγγελο Μανωλόπουλο  όταν καταγράφονται ελλείψεις σε τέτοιου είδους φθηνά σκευάσματα τα οποία αποσύρονται, ο Οργανισμός αναγκάζεται να τα προμηθεύεται με εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τρία βασικά κριτήρια για τα φάρμακα η τιμή των οποίων θα μπορεί να αυξηθεί.

Ειδικότερα:

  • Θα πρέπει να πρόκειται για παλιά μοναδικά φάρμακα με χαμηλές τιμές, ιδίως εάν κοστίζουν έως 5 ευρώ ή η τιμή τους έχει μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων.
  • Θα πρέπει να κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό ασθενών
  • Να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απόσυρσής τους από την αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στις τιμές επρόκειτο να δοθούν από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά λόγω των εκλογών απεφεύχθησαν ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις λίγο πριν τις κάλπες, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr. 

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Μηνιγγίτιδα: Επιπλοκές στην υγεία της 19χρονης που προσβλήθηκε από τον ιό στην Πάτρα | Έθνος (ethnos.gr)

Πάντοτε θα είμαστε μαζί και στον θάνατο και στη ζωή: Ζευγάρι αποφάσισε να μπει στην «κατάψυξη» | Έθνος (ethnos.gr)

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillipsi_new1.jpg
Πολεοδομικό κύκλωμα με «ταρίφα» έως 30.000 ευρώ: Ποινικές διώξεις για έξι συλληφθέντες
Στο μικροσκόπιο των Αρχών υπόθεση δωροδοκιών για αυθαίρετα, άδειες και μείωση προστίμων – Πάνω από 300.000 ευρώ κατασχέθηκαν στις έρευνες
Πολεοδομικό κύκλωμα με «ταρίφα» έως 30.000 ευρώ: Ποινικές διώξεις για έξι συλληφθέντες
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026, τα θέματα στην Οικονομία ΓΕΛ
ΟΕΦΕ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις σήμερα τα θέματα στα μαθήματα ειδικότητας των ΕΠΑΛ
Καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των εξετάσεων
ΟΕΦΕ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις σήμερα τα θέματα στα μαθήματα ειδικότητας των ΕΠΑΛ
spoudes-stin-kypro
Υποτροφίες Καρέλια 2026-2027: Νέα ευκαιρία για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με ενίσχυση έως 20.000 ευρώ
Το Ίδρυμα Καρέλια προκηρύσσει 32 υποτροφίες για αριστούχους αποφοίτους – Έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις
Υποτροφίες Καρέλια 2026-2027: Νέα ευκαιρία για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με ενίσχυση έως 20.000 ευρώ
παραλία «Μικρό Πήλιο»
Αττική: 5 παραλίες «με άρωμα» Κυκλάδων για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις
Γαλαζοπράσινα νερά, κρυφοί κολπίσκοι και νησιώτικα τοπία λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας
Αττική: 5 παραλίες «με άρωμα» Κυκλάδων για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις