συλλήψεις ΑΠΘ
«Όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία»

Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστήμιο Αιγαίου με σχετική του ανακοίνωση εκφράζει την συμπαράστασή του στους 49 φοιτητές/φοιτήτριες που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ. «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, ενώ οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία εισαγγελέα».

«Μετά το φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με τη φωνή των φοιτητών να κατακλύζει όλη την Ελλάδα ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, μετά τη συμπαράσταση που βρήκε ο αγώνας τους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η κυβέρνηση ανέσυρε για μια ακόμη φορά το μέσο που γνωρίζει για να καταστέλλει αγώνες και αυτό είναι η συκοφάντηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου «ζητάει την άμεση απαλλαγή των συλληφθέντων από τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Λίγες ημέρες μετά τη ψήφιση του νέου νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε προσαγωγές 49 συνολικά φοιτητριών και φοιτητών, που πραγματοποιούσαν εικαστικά δρώμενα στον προαύλιο χώρο της Σχολής, προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, ενώ οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε συνθήκες πρωτόγνωρης αγριότητας με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες δεμένους πισθάγκωνα, σύμφωνα με συναδέλφους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Τα 49 άτομα κρατήθηκαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για δύο συνεχόμενες ημέρες σε άθλιες συνθήκες.

Δεν είναι πρωτόγνωρη η τακτική της κυβέρνησης, να χρησιμοποιεί τις κατασταλτικές δυνάμεις ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όταν αυτοί αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.  Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει γίνει κανόνας πλέον! Μετά το φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με τη φωνή των φοιτητών να κατακλύζει όλη την Ελλάδα ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, μετά τη συμπαράσταση που βρήκε ο αγώνας τους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η κυβέρνηση ανέσυρε για μια ακόμη φορά το μέσο που γνωρίζει για να καταστέλλει αγώνες και αυτό είναι η συκοφάντηση. Συκοφαντούνται οι φοιτητές, ότι προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες, με τα ΜΜΕ να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν την συκοφάντηση.

Η πραγματικότητα είναι, ότι το μόνο έγκλημα των φοιτητών είναι ο αγώνας που δίνουν ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ σήμερα. Προηγούμενα πάλι κατηγορούνταν για εγκληματικές ενέργειες όταν πάλευαν ενάντια στο Νόμο Κεραμέως και άλλη φορά όταν πάλευαν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Όποτε οι φοιτητές εναντιώνονται στα κυβερνητικά σχέδια, τότε η κυβέρνηση τους εμφανίζει ως κακοποιά στοιχεία. Θεωρεί ότι η στοχοποίησή τους και η αστυνομική καταστολή θα τους τρομοκρατήσει. Ταυτόχρονα σήμερα στην άσκηση τρομοκρατίας ζητείται και η ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων του Νόμου Κεραμέως, που φθάνουν μέχρι τις διαγραφές, κάτι που ζητήθηκε ήδη τον πρωθυπουργό της χώρας, πριν ακόμη αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η τρομοκράτηση ήταν και παραμένει για την κυβέρνηση ένα εργαλείο για να καταστέλλει αγώνες. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αγώνες δεν καταστέλλονται ούτε με τη συκοφάντηση ούτε με την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό, ούτε με αστυνομικές επεμβάσεις.

Εμείς από την μεριά μας συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των φοιτητών γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Βρισκόμαστε στο πλάι τους γιατί ο ρόλος μας ως δάσκαλοι είναι να μην τρομοκρατούμε, αλλά να αφήνουμε μέσα στο πανεπιστήμιο να αναπτυχθούν ιδέες και αγώνες. Αγώνες για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των συλληφθέντων από τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών μας που διώκονται και βρισκόμαστε στο πλευρό τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hospital.jpg
Φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Δυτική Ελλάδα: Νοσηλευτής βίαζε μητέρα τεσσάρων παιδιών επί χρόνια
«Με χτυπούσε και με απειλούσε ότι αν δεν υποκύψω, θα κάψει τα παιδιά μου και θα κάνει στη 13χρονη κόρη μου αυτά που κάνει και σε εμένα»
Φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Δυτική Ελλάδα: Νοσηλευτής βίαζε μητέρα τεσσάρων παιδιών επί χρόνια