λίμνη Κορώνεια
Σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθούν κατά τουλάχιστον 6%-7% οι βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία να ανέβει κατά τουλάχιστον ένα βαθμό

Ορατός είναι ο κίνδυνος η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια να επανέλθει σε κατάσταση ερημοποίησης ή να μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα η στάθμη του νερού της. Αυτό σε περίπτωση που δε ληφθεί μέριμνα για να μειωθεί η χρήση του ύδατός της αλλά και για να γίνει συντήρηση των έργων που κατασκευάστηκαν πριν από λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είχαν ως αποτέλεσμα ο υγροβιότοπος να αναγεννηθεί.

Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και τις άλλες δράσεις που απαιτούνται, κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει, ποιο θα είναι το μέλλον της Κορώνειας, μια και η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία μεγάλη και συνεχή απειλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει μελέτες, οι οποίες επισημαίνουν το σοβαρό ενδεχόμενο στην περιοχή μέχρι το 2024 να μειωθούν κατά τουλάχιστον 6%-7% οι βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία να ανέβει κατά τουλάχιστον ένα βαθμό.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν έχουμε κάποιον βραχυπρόθεσμο ή μεσομακροπρόθεσμο κίνδυνο για τη λίμνη, όμως, μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή να μη βρέξει έντονα για δύο χρόνια; Ταυτόχρονα, όμως, οι αγρότες της περιοχής θα συνεχίσουν να τραβάνε νερό, για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Άρα υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε την τραγική εικόνα ερημοποίησης της λίμνης Κορώνειας. Γι' αυτό τονίζω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προηγουμένως από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την αναγέννησή της λίμνης και είχαν αποτέλεσμα, πρέπει να συντηρηθούν αλλά και γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Πρέπει να αναλάβει δράση το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διάσωση της λίμνης Κορώνεια δεν είναι τοπικό έργο. Είναι εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, αφού με ευρωπαϊκούς πόρους έγινε το master plan για τη διάσωσή της. Αν στη λίμνη παρουσιαστούν ξανά προβλήματα, θα τιμωρηθούμε και θα πληρώνουμε ημερήσιο πρόστιμο. Αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο από τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για τη συντήρηση των έργων. Τα λέω, για να προλάβουμε καταστάσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γιουτίκας.

Τι πρέπει να γίνει

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί, είναι η ισορροπία στο ισοζύγιο του νερού που εισέρχεται και φεύγει από τη λίμνη Κορώνεια.

«Θέλουμε η ποσότητα του νερού που πέφτει στη λίμνη, να είναι ίση με αυτήν που φεύγει. Καταφέραμε να απομακρύνουμε από την περιοχή τις υδρογόνες βιομηχανίες, όμως, από το νερό της εξακολουθούν να ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες. Δεν είναι δυνατό να φύγουν από την περιοχή αυτοί οι άνθρωποι. Θα μπορούσαν, όμως, να καταλάβουν ότι είναι καλό να ποτίζουν τα χωράφια τους τις βραδινές ώρες ή νωρίς το πρωί και όχι το μεσημέρι, ώστε το νερό να μην εξατμίζεται. Έτσι, θα κάναμε χρήση λιγότερου νερού από τη λίμνη», λέει ο κ. Γιουτίκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη είναι η συντήρηση των έργων στην ενωτική τάφρο, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί από το 2009 που ολοκληρώθηκαν. Όπως λέει, η μη συντήρησή τους έχει ως αποτέλεσμα σήμερα στην τάφρο να υπάρχουν περίπου πέντε μέτρα αμμοχάλικο και ουσιαστικά η τάφρος να έχει… μπαζωθεί. Αυτό, κατά τον κ. Γιουτίκα, δημιουργεί τον κίνδυνο, αν βρέξει δυνατά, το νερό από το βουνό, που περνάει από την τάφρο, να πλημμυρίσει τα γύρω χωράφια και βέβαια να χαθεί για τη λίμνη, για την οποία θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Παράλληλα, ο κ. Γιουτίκας υποστηρίζει ότι απαραίτητη είναι η κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία δεν έγιναν και με ευθύνη του δασαρχείου.

«Δηλαδή, να γίνουν μικρά φράγματα από ξύλο ή πέτρες στο βουνό, τα οποία να συγκρατούν τα φερτά υλικά και το νερό να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και να διοχετεύεται προς τη λίμνη και όχι στα χωράφια», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr:

Έρχονται οι εξετάσεις για διοικητές νοσοκομείων: Μετά τις ευρωεκλογές ο διορισμός - Η τελική απόφαση στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΣΥΡΙΖΑ: Με Τέμπη, Κεραμέως και Σίβα απαντά στις επιθέσεις για τις ξένες εταιρείες Κασσελάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού