shampoo
Ο κατάλογος με τα καθημερινά προϊόντα που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία

Μεγαλώνει η λίστα με τα δημοφιλή στο ευρύ κοινό και με προσιτές τιμές καλλυντικά που αποσύρθηκαν από την αγορά της Ιταλίας και εξέδωσε για αυτά ανακοίνωση λόγω κινδύνου της υγείας των καταναλωτών, το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα.

Εκτός από την ανάκληση του αφρόλουτρου Dove του σαμπουάν Fructis και της βαφής μαλλιών Garnier και  L’OREAL PARIS στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης και άλλες γνωστές στη χώρα μας μάρκες σαμπουάν, μαλακτικές μαλλιών, βαφές μαλλιών, κολόνιες, μαντηλάκια ντεμακιγιάζ κ.α. τα οποία έχει κατασχέσει ήδη η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας Guardia di Finanza.Μάλιστα η ΚΡΕΜΑ ΜΑΛΛΙΩΝ/BALSAM ορχιδέα orhidee Garnier παρτίδα 36H501 Barcode 3600540930774 παράγεται στην Ελλάδα.
 
Όλα τα προϊόντα που ανακλήθηκαν έχουν ένα κοινό συστατικό: τη χημική ουσία 2-(4-τριτ-βουτυλοβενζυλ) προπιοναλδεΰδη (BMHCA) ή  αλλιώς Lilial, ενός αρώματος που έχει ταξινομηθεί ως τοξικό και έχει απαγορευτεί η χρήση τους σε καλλυντικά από τον Μάρτιο του 2022 στην ΕΕ. Το Lilial μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα (στειρότητα), μπορεί να βλάψει την υγεία του αγέννητου παιδιού και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Επιπλέον, η ταξινόμηση στον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων ECHA στις καταχωρίσεις REACH, προσδιορίζει ότι αυτή η ουσία είναι επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης, είναι επιβλαβής για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις, προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση.

Στη Λίστα περιλαμβάνονται πολλά προϊόντα Nivea, Garnier, L’OREAL PARIS, Dove και Neutro Roberts όπως και το άρωμα της Ferragamo!

Πιο αναλυτικά η λίστα ανακλήσεων του 2024 περιλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων:

Η ανακοίνωση της NIVEA (Beiersdorf) – Διευκρίνιση για το συστατικό Lilial

«Στη Beiersdorf (NIVEA), στο πλαίσιο της συνεχούς βελτιστοποίησης του κωδικολογίου μας, ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς και προληπτικά για το θέμα του Lilial, και ήδη πριν από τον Μάρτιο του 2021, είχαμε ήδη τροποποιήσει την σύνθεση όλων των προϊόντων μας στην Ευρώπη με αρώματα που δεν περιέχουν Lilial ή (Butylphenyl Methylpropional)» επισημαίνει η εταιρεία της NIVEA, Beiersdorf, σε δήλωσή της για το ζήτημα.

«Το Lilial χρησιμοποιείτο στο παρελθόν στα αρώματά μας με πολύ ελεγχόμενο τρόπο και υπόκειτο σε αυστηρά κριτήρια ασφαλείας και υψηλά πρότυπα συμβατότητας» προσθέτει.

«Με βάση την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η περαιτέρω χρήση του Lilial δεν επιτρέπεται με βάση τη νομική κατηγοριοποίησή του ως χημικού στην Ευρωπαϊκή αγορά και δεν πρέπει να πωλείται στους καταναλωτές από την 1η Μαρτίου 2022 και μετά» επισημαίνει η εταιρεία.

«Το Lilial (or butylphenyl methylpropional) είναι ένα συστατικό αρώματος που χρησιμοποιείτο συνήθως στα καλλυντικά – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αρωμάτων που χρησιμοποιούνταν από την Beiersdorf» αναφέρει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γρητο
Τα ΜΑΤ περικυκλώνουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια ενόψει συγκεντρώσεων
Η περιοχή βρίσκεται ήδη υπό στενή επιτήρηση ενόψει των απογευματινών δράσεων μνήμης
Τα ΜΑΤ περικυκλώνουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια ενόψει συγκεντρώσεων
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Αντιδράσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το ενδεχόμενο αύξησης ωραρίου στους σχολικούς νοσηλευτές
Mια τέτοια απόφαση συνιστά σοβαρή υποβάθμιση των κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων του ΕΕΠ και ΕΒΠ
Αντιδράσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το ενδεχόμενο αύξησης ωραρίου στους σχολικούς νοσηλευτές
iatriki.jpg
Αντιδράσεις φοιτητών Ιατρικής για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας - Νέα εμπόδια σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές

Η ΠΑΣΠ 

Αντιδράσεις φοιτητών Ιατρικής για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας - Νέα εμπόδια σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές