Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Η λάμψη που δημιουργήθηκε δεν δικαιολογούνταν από την σύγκρουση των δύο τρένων

Πέρασε ένας χρόνος από το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη και εμπειρογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων αποκάλυψε ότι υπήρχε καύσιμη ύλη πάνω στο τρένο, ανατρέποντας τα δεδομένα.

Ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης, δήλωσε στο  Mega ότι από τις πρώτες μέρες του συμβάντος η λάμψη που δημιουργήθηκε δεν δικαιολογούνταν από την σύγκρουση των δύο τρένων.

«Πρόκειται για μία πύρινη σφαίρα 80 μέτρων να καίγεται για παραπάνω από 6 δευτερόλεπτα και μετά να κλείνεται και να μαζεύει με τον χαρακτηριστικό τρόπο που μαρτυρά αέριο καύσιμο ή το υγροποιημένο αέριο καύσιμο κι όχι κάτι βαρύ όπως είναι το λάδι ή κάτι παρόμοιο», είπε ο κύριος Λακαφώσης.

Και εξήγησε ο πραγματογνώμονας ότι κρίσιμο στοιχείο είναι ότι υπάρχει καύση για ώρα, πράγμα που σημαίνει «υπάρχει καύσιμη ύλη, η οποία μέχρι σήμερα αγνοείται».

Οι «γκρίζες» ζώνες του δυστυχήματος

Έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη οι έρευνες παίρνουν νέα τροπή, καθώς μετά τα γκρίζα σημεία που ανέδειξε το πόρισμα των τεχνικών συμβούλων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων στο μικροσκόπιο του εφέτη ανακριτή της Λάρισας μπαίνουν οι εύφλεκτες ουσίες και οπτικό υλικό που σβήστηκε.

Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές του μοιραίου τρένου για να διαπιστωθεί τι φορτίο μετέφερε ενώ ζητούν απαντήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας.

Φως στις «γκρίζες ζώνες» που είχαν επισημάνει οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων αναμένεται να φέρει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας. Διορίζει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποστέλλει σε εργαστήρια του Λονδίνου και του Καναδά βίντεο που έχουν σβηστεί από την πορεία των δύο τρένων αλλά και εύφλεκτα υλικά που έχουν εντοπίσει οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών.

Συγγενείς των θυμάτων και ο τεχνικός τους σύμβουλος δεν αποκλείουν την ύπαρξη παράνομου φορτίου με εύφλεκτες ύλες που δεν θα έπρεπε να υπήρχε. Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές της εμπορικής αμαξοστοιχίας και να κληθούν να καταθέσουν οι επιχειρηματίες των οποίων τα προϊόντα μεταφέρονταν τη μοιραία νύχτα.

Ένα από τα «γκρίζα σημεία», σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του OPEN, των ερευνών αποτελεί το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του εμπειρογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, «Ο χώρος "μολύνθηκε" γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου δύο στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά, όπως χαλίκια και μπετόν».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού ότι ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε εξώδικό της, είχε κατονομάσει τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, ότι αυτός ήταν που έδωσε εντολή για το μπάζωμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...