μετεωρίτης
Επιστήμονες εξηγούν τι ήταν η "λαμπρή βολίδα" που πέρασε πάνω από τα Ιωάννινα

Την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου από τέσσερις διαφορετικές κάμερες.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων είναι ότι “το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος.

To φαινόμενο της πτώσης του μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων εξηγεί ο κ. Αλέξης Λιάκος, επιστημονικός ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024, και συγκεκριμένα στις 03:20 π.μ., όπως δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο το σώμα αυτό είναι «από μερικές δεκάδες εκατοστά έως το πολύ ένα μέτρο και βλέπετε λοιπόν την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα, όπου λόγω τριβής αρχίζει και καίγεται αυτό το σώμα, εξαχνώνεται σε μικρότερα κομμάτια. Φανταστείτε μια μπάλα του μπάσκετ να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και φτάνει μονάχα ένα μικρό κομμάτι»

Από την πλευρά του ο αστροφυσικός κ. Κοσμάς Γαζέας εξήγησε πώς αυτά φαίνονται σαν διάτοντες αστέρες «Δεν είναι παρά βραχώδη αντικείμενα τα οποία διαλύνοται στην ατμόσφαιρά μας», είπε.

Στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό.

Το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί.

Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιάννη Παναγόπουλου
Αντιμέτωπος με κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Μετά από νέα έρευνα που διενήργησε η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος βρέθηκαν μη δηλωθέντα ποσά άνω των 3 εκατ. ευρώ
Αντιμέτωπος με κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
μαθητικός διαγωνισμός
«Τα Χρώματα της Βίας»: Μαθητές από τη Λήμνο σπάνε τη σιωπή για τον σχολικό εκφοβισμό
Μια συγκλονιστική δημιουργία από το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά που διεκδικεί τη διάκριση στον διαγωνισμό S.T.E.P. – Πώς μπορείτε να στηρίξετε την...
«Τα Χρώματα της Βίας»: Μαθητές από τη Λήμνο σπάνε τη σιωπή για τον σχολικό εκφοβισμό
maria-karystianou
Πυρά Καρυστιανού κατά Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: «Πόσο ντροπιαστική φαντάζει τώρα η έρευνα που αρχειοθετήθηκε»
Μαρία Καρυστιανού: «Όποιος θέλει να βρει την αλήθεια, τη βρίσκει – Οι ένοχοι βρίσκονται πολύ ψηλά»
Πυρά Καρυστιανού κατά Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: «Πόσο ντροπιαστική φαντάζει τώρα η έρευνα που αρχειοθετήθηκε»