γάτα
Αυτοί οι 5 λόγοι θα σας εκπλήξουν

Οι γάτες έχουν μεγάλη αντιπάθεια στις κλειστές πόρτες, ενώ κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά ή πίσω από αυτήν, την γρατζουνίζουν ή κλαψουρίζουν.

Τι πραγματικά όμως συμβαίνει; Γιατί οι γάτες δεν μπορούν με τίποτα να βρίσκονται μπροστά σε μια κλειστή πόρτα;

Θα μπορούσαν να είναι διάφοροι λόγοι, αλλά οι περισσότερες γάτες απλά δεν μπορούν να αντέξουν το γεγονός ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά της πόρτας. Θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την ανάγκη τους να ελέγχουν και να περιπολούν την περιοχή, η οποία είναι ένα ισχυρό ένστικτο των αιλουροειδών.

1ος λόγος: Οι γάτες είναι πολύ περίεργες για να μην ξέρουν γενικά τι συμβαίνει

Για πολλές γάτες, μια κλειστή πόρτα είναι ένας πειρασμός που είναι απλά πολύ μεγάλος για να αντισταθούν. Σίγουρα, μπορεί να είδαν τι ήταν στην άλλη πλευρά της πόρτας πριν από δύο λεπτά, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τώρα!

Η περιέργεια δεν είναι απλώς μια περίεργη ιδιορρυθμία- εξυπηρετούσε έναν πολύτιμο σκοπό για τους άγριους προγόνους της γάτας σας, καθώς τους οδήγησε να εξερευνήσουν νέες περιοχές και τόπους κυνηγιού. Το ένστικτο μιας γάτας να εξερευνήσει αχαρτογράφητα εδάφη θα τη βοηθούσε να βρει θήραμα και να επεκτείνει την επικράτειά της. Και ενώ εμείς μπορεί να νομίζουμε ότι είναι απλά περίεργες, στην πραγματικότητα, τα κυνηγετικά τους ένστικτα τις κρατούν να παρακολουθούν το θήραμά τους ανά πάσα στιγμή.

Εάν επίσης οι γάτες ακούνε ενδιαφέροντες θορύβους, μυρίζουν διάφορες μυρωδιές ή εντοπίζουν ότι κάτι γίνεται στην άλλη πλευρά της πόρτας, τότε η περιέργεια θα είναι πάρα πολύ μεγάλη για να της αντισταθούν. Τόσο πολύ που μερικές γάτες θα ανοίξουν με επιτυχία μια πόρτα μόνο και μόνο για να δουν τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά!

2ος λόγος: Είναι εδαφικές

Τις γάτες μας τις βλέπουμε σαν μικρές γλυκές υπάρξεις, έτοιμες για χάδια και αγκαλιές. Με τα χνουδωτά πολύχρωμα κρεβάτια τους, τις αμμολεκάνες και τα παιχνιδάκια τους, οι γάτες μπορεί να φαίνεται σαν να έχουν εγκαταλείψει εντελώς τις συνήθειες των άγριων προγόνων τους. Όμως δεν είναι έτσι. Γιατί πολλά από τα ένστικτά τους παραμένουν. Οι γάτες είναι εδαφικά ζώα. Η επικράτειά τους είναι το σπίτι τους, μαζί με οτιδήποτε μέσα και γύρω από το σπίτι. Και εσάς φυσικά μέσα.

Η περιοχή μιας γάτας είναι ένα μέρος όπου αισθάνεται αρκετά ασφαλής για να κοιμηθεί, να φάει, να παίξει και αλληλεπιδράσει με τα άλλα ζώα αλλά και τους ανθρώπους του σπιτιού. Αυτό αποτελεί το κέντρο της επικράτειας που η γάτα υπερασπίζεται από την εισβολή από άλλους.

Αυτή λοιπόν η κλειστή πόρτα σημαίνει ότι υπάρχει ένα μέρος της περιοχής της όπου εκείνη δεν ξέρει τι συμβαίνει. Όχι μόνο αυτό, αλλά για κάποιο λόγο, ο ανθρώπινος σύντροφός τους αποφάσισε να διεκδικήσει κάποιο έλεγχο της επικράτειάς τους.

Το μόνο λογικό πράγμα -για αυτές- που πρέπει να κάνουν είναι να νιαουρίζουν, να γρατζουνίζουν και να χτυπάνε την πόρτα μέχρι να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

3ος λόγος: Είναι κοινωνικές

Οι γάτες συχνά θεωρούνται όχι πολύ κοινωνικές ή ακόμα και εντελώς απόμακρες. Από όλα τα ζώα που έχουν εξημερώσει οι άνθρωποι, οι γάτες είναι οι μόνες που έχουν ιστορικό ως μοναχικά πλάσματα. Ενώ τα ζώα όπως τα σκυλιά έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με το δικό τους είδος, όπως και οι άνθρωποι, πολλές γάτες θα περνούσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους μόνες τους.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς οι γάτες δεν είναι αντικοινωνικές. Εμείς ως άνθρωποι μπορεί να δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το στυλ επικοινωνίας τους.

Το γεγονός ότι οι γάτες νιαουρίζουν ως τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους θα πρέπει αυτό να είναι αρκετό από μόνο του για να δείξει πόσο κοινωνικές είναι πραγματικά. Ακόμα κι αν αυτή η ”κοινωνικοποίηση” είναι απλώς για να απαιτήσουν χάδια, παιχνίδι ή μια λιχουδιά, αυτό εξακολουθεί να είναι αρκετός λόγος για να επιδιώξουν μια σχέση με έναν άνθρωπο.

Μια κλειστή πόρτα μπορεί όχι μόνο να σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση στον αγαπημένο τους φίλο, αλλά ακόμα χειρότερα ότι δεν ξέρουν και τι κάνει μέσα. Αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν.

4ος λόγος: Εσείς και η γάτα σας είστε μια ομάδα

Παρά, όπως αναφέραμε, τη μακρά ιστορία τους ως μοναχικά πλάσματα, όταν υπάρχει ικανοποιητική τροφή, ορισμένες γάτες είναι γνωστό ότι ζουν ως ομάδα ή αποικία. Αυτοί οι τύποι αποικιών είναι ακόμη πιο συνηθισμένοι με ομάδες στειρωμένων γατών, καθώς δεν έχουν την ίδια επιθυμία να ανταγωνιστούν για πολλούς συντρόφους. Αυτές οι ομάδες γατών όχι μόνο ζουν μαζί και μοιράζονται την τροφή, αλλά και προσέχουν η μία την άλλη. Τι σχέση έχει όμως αυτό με τις κλειστές πόρτες;

Εσείς και η γάτα σας είστε μέρος της ίδιας ομάδας, της αποικίας, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε ο ένας τον άλλον. Όταν υπάρχει μια κλειστή πόρτα οι γάτες δεν ξέρουν τι κάνεις και αυτό είναι πρόβλημα!

Εντάξει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι υπερβολικό που οι γάτες μας μάς βλέπουν ως ένα είδος συντρόφου, αλλά ο Βρετανός ανθρωπολόγος John Bradshaw υποστηρίζει το αντίθετο: «Τα σκυλιά μας βλέπουν ξεκάθαρα ως ξεχωριστό είδος, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μαζί μας. Αλλά όταν πρόκειται για γάτες δεν έχουμε βρει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι αυτές μας βλέπουν ως ξεχωριστή κατηγορία όσον αφορά την κοινωνικοποίηση. Το να κουνάνε τις ουρές τους στον αέρα, να τρίβονται γύρω από τα πόδια μας και να κάθονται δίπλα μας και να μας περιποιούνται είναι ακριβώς αυτό που κάνουν οι γάτες η μία στην άλλη».

Δεν είναι λοιπόν τόσο τραβηγμένο να θεωρείτε ότι το μίσος της γάτας σας για μια κλειστή πόρτα είναι μια ανησυχία για εσάς, τον σύντροφό της.

5ος λόγος: Τους αρέσει η προσοχή

Αυτό που θα μπορούσε να είναι λίγο ενοχλητικό για εσάς μπορεί να είναι απλώς ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τη γάτα σας.

Οι γάτες μπορεί απλώς να απολαμβάνουν να σας κάνουν να ανοίξετε την πόρτα και να τραβήξουν όλη την προσοχή σας με το νιαούρισμα, το ξύσιμο της πόρτας και το ατελείωτο κλάμα. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι πάντα καλή προσοχή, αλλά είναι δύσκολο για τις γάτες να κάνουν αυτή τη διάκριση.

Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε με τον ίδιο τρόπο που ένα μωρό θα ρίξει πράγματα στο πάτωμα μόνο και μόνο για να τα δει να πέφτουν και για τη διασκέδαση του να βλέπει τον γονέα του να τα σηκώνει ξανά. Για μερικές γάτες, η επιμονή να ανοίξουν οι κλειστές πόρτες θα μπορούσε να είναι ένας παρόμοιος τύπος παιχνιδιού.

Πηγή: topetmou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Arxaia-Athina
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Αν ρίξουμε μία ματιά στους δικανικούς λόγους της εποχής, αυτοί είναι γεμάτοι από δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και ένα σωρό άλλα εγκλήματα και απατεωνιές
Αρχαία Αθήνα: Δολοφονίες και ξύλο για πόρνες - Η παρανομία και ο υπόκοσμος της Κλασικής Περιόδου
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!
Περπάτησε 92,5 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με δύσκολα κομμάτια και έφτασε στον προορισμό του μετά από σχεδόν 19 ώρες.
Διέσχισε κάθετα την Κρήτη με τα πόδια: Έκανε 19 ώρες να φτάσει στα Σφακιά!